Gemeente Rotterdam

Nr. 138
5 augustus 2008

Rotterdam ruimt vliegtuigbom aan de Proveniersstraat 13

Op zondag 12 oktober 2008 wordt een niet-ontplofte vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Deze zogenaamde blindganger bevindt zich op het terrein aan de Proveniersstraat 13. Door de ruiming zullen die dag ongeveer 350 woningen volledig ontruimd moeten worden. Voor de bewoners van nog eens ruim 400 woningen betekent dit dat zij die dag hun woning tijdelijk niet mogen verlaten. De in het gebied aanwezige ondernemers kunnen die dag gedurende een bepaalde tijd geen bezoekers ontvangen. Alle betrokken bewoners en ondernemers zijn vandaag per brief ingelicht over de ruimingsoperatie. De bom moet worden geruimd omdat woningstichting PWS op dit terrein nieuwe huizen wil gaan bouwen.

Op maandag 21 juli j.l. is de Proveniersbom door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) van de Koninklijke Landmacht blootgelegd. Het blijkt te gaan om een bom van 500 pond van Britse makelij. Omdat de staartontsteker gewapend is, en de neusontsteker voor een groot gedeelte is afgebroken, kan de bom niet direct worden afgevoerd. Hij moet dus ter plekke ontmanteld worden. Nu zeker is dat het om een niet-ontplofte bom gaat en de zwaarte van de bom bekend is, kunnen de voorbereidingen tot ruiming in gang gezet worden. Bij de ruimingsoperatie zijn een groot aantal partijen betrokken. Naast de directie Veiligheid spelen deelgemeente Noord, de politie Rotterdam-Rijnmond district Noord, de diensten Gemeentewerken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Sport en Recreatie een rol. Maar ook de EOD, het opsporingsbedrijf Heijmans, TNO Defensie en Veiligheid en de Brandweer zijn bij deze ruiming betrokken.

In de nacht van 16 op 17 augustus 1941 voerde het Britse Bomber Command van de Royal Air Force een bombardement uit op Rotterdam. Door dat bombardement ligt er nu een niet-ontplofte bom aan de Proveniersstraat. De bom was eigenlijk bedoeld voor haveninstallaties aan de Waalhaven.

De gemeente heeft een website gemaakt waar bewoners en ondernemers alle informatie over de ruiming kunnen vinden. Deze website is te vinden onder: www.proveniersbom.nl. Medio september organiseert de gemeente samen met deelgemeente Noord een bewonersinformatieavond.

noot voor de redactie/