Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FEESTELIJKE VIERING 20 JAAR STEDENBAND Nijmegen en Pskov

Dit jaar bestaat de stedenband met het Russische Pskov 20 jaar. Dat is met tal van evenementen gevierd. Deze reeks met tentoonstellingen, gastlessen en concerten wordt nu afgesloten met een feestelijke viering op zondagmiddag en -avond 12 oktober a.s. in De Lindenberg, centrum voor kunst en cultuur. 's Middags zijn er diverse workshops en 's avonds is er een muzikaal programma. Hiervoor is uit Pskov het folkloristische ensemble 'Leto' overgekomen, dat optreedt met het Nijmeegse WereldMuziekKoor en het ensemble Pajdushko.

Toen twintig jaar geleden de stedenband door de gemeente Nijmegen werd aangegaan was er nog een stevig IJzeren Gordijn tussen Oost en West. De betrekkingen tussen beide steden hebben geleid tot tal van contacten op het gebied van onderwijs, cultuur, kerken, economie en gezondheidszorg. Ook de bestuurders van beide steden bezochten elkaar. Nu de verhoudingen tussen Rusland en het Westen weer een andere dimensie lijken te krijgen, is het contact tussen de burgers van Nijmegen en Pskov belangrijker dan ooit. De uitwisselingen leveren wederzijds begrip en toenadering op.

Programma
Op zondag 12 oktober bestaat er uitgebreid kans kennis te maken of de kennismaking te hernieuwen met het werk van de Stichting Stedenband Nijmegen-Pskov. In de middag zijn er vanaf 14.00 uur workshops op het gebied van zang, dans, Russische taal, literatuur en zijn er presentaties van Nijmeegse kunstenaars die Pskov bezochten en organisaties die zich op Pskov richten zoals de Internationale Bouworde die elk jaar met een ploeg in Pskov actief is. Ook is er een expositie van meer dan 300 miniaturen van Russische auto's. Spectaculair is die middag ook de presentatie van de Ladaclub Nederland en de Russische Klassiekers Club, die zo'n 20 Russische oldtimers showen op de Grote Markt.

Muziek
De avond in de Lindenbergzaal begint om 20.00 uur en staat in het teken van muziek. Ter gelegenheid van het 3e lustrum van de stedenband werd een projectkoor opgericht dat nu nog bestaat onder de naam WereldMuziekKoor o.l.v. Tamara van Leth-Dubina. Het ensemble Pajdushko begeleidt het koor. Zij zorgen samen voor een wervelend muzikale show met een sterk Russisch accent. Dat wordt ook gezet door de zangers en danseressen van het speciaal voor deze gelegenheid uit Pskov overgekomen folkloristische ensemble 'Leto' o.l.v. Alexander Zakrevsky . Die avond wordt ook de winnaar van de schrijfwedstrijd "Grenzeloze Vriendschap"bekend gemaakt. Het volledige programma is te zien op www.nijmegenpskov.nl. Een passe-partout voor een workshop en het avondprogramma kost E 15,-. Een workshop E 5,- . Het avondprogramma E 12,-. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de kassa van De Lindenberg.

EINDE PERSBERICHT
Nadere informatie: Jan Roelofs 024-3234920 of 0651817549 of roelofsj@xs4all.nl

secretaris bestuur Stichting Stedenband-Nijmegen-Pskov Van Langeveldstraat 17
6521 MH NIJMEGEN
024-3234920


---- --