Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum 24 september 2008

Van kieken naar kunst: feestelijke viering lustrum De Zutphense

Op zondag 12 oktober opent Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen, om 15.00 uur in het Stedelijk Museum Zutphen de expositie 'Van kieken naar kunst'. Aan deze expositie nemen een dertigtal leden van het fotografencollectief De Zutphense deel. De titel 'Van kieken naar kunst'geeft aan dat de leden verder gaan dan een kiekje maken. Het is kijken, fotograferen en de toeschouwer verleiden met portretten, landschappen, stillevens, architectuur en bijna abstracte composities. De expositie 'Van kieken naar kunst' geeft een goed beeld van de hoogstaande kwaliteit en veelzijdigheid van de leden van dit collectief. De Zutphense is op 3 mei 1923 opgericht en viert dit jaar dus zijn 85ste verjaardag. Reden voor De Zutphense om in 2008 naar buiten te treden met een aantal tentoonstellingen, waaronder de expositie Mijn IJssel, de 85-jarigen expositie 'Jong van Geest' en als afsluiting van het jubileumjaar de officiële lustrumexpositie 'Van kieken naar kunst' in het Stedelijk Museum Zutphen.

De Zutphense

Veel kijken naar foto's is essentieel voor fotografen. Een belangrijk onderdeel van het jaarprogramma van De Zutphense is dan ook de eigenwerkavond. De leden nemen recent werk mee, waarop door andere leden opbouwende kritiek wordt geleverd. Zo leren de fotografen van elkaar. De discussies concentreren zich meer op de creatieve, inhoudelijke kant van het fotowerk dan op de technische aspecten. Regelmatig worden bekende fotografen als gastspreker uitgenodigd en wordt de verdere fotografische ontwikkeling van de leden gestimuleerd door middel van workshops, mentorprojecten, digitale avonden en andere activiteiten.

Lezingenserie en workshops
De tentoonstelling vormt de aanleiding tot een uitgebreid activiteitenprogramma met lezingen en workshops over fotografie.

Workshop fotografie voor kinderen (t/m 14 jaar)

- Woensdag 15 oktober (herfstvakantie) 14.00-17.00 uur
- Zaterdag 20 december (kerstvakantie) 14.00-17.00 uur In deze workshop kunnen kinderen op een creatieve manier kennismaken met de vele aspecten van de fotografie.

Inloopspreekuur voor amateurfotografen

- Zaterdag 1 november 11.00-17.00 uur
Leden van De Zutphense zullen in de tentoonstellingsruimte aanwezig zijn om vragen van het fotograferende publiek te beantwoorden. Zowel de (digitaal) technische, creatieve als computertechnische verwerkingsvragen en mogelijkheden worden besproken.

Lezingen

Donderdag 22 oktober, 20.00 -22.00 uur
Spreker: Edie Peters, Stichting PhotoQ
De website www. PhotoQ.nl wil, met uitstraling naar een breder publiek, de vele partijen in de scheppende fotografie binden: fotografen, agenten, fotoredacteuren, galeriehouders, kunsthistorici, archief- en museummedewerkers, vormgevers. PhotoQ is een non-profit organisatie.

Donderdag 19 november, 20.00 -22.00 uur
Spreker: Flip Bool, senior collecties & onderzoek, Nederlands Fotomuseum, Rotterdam en lector fotografie, AKV St. Joost, Breda.
Onderwerp van deze lezing is de collectie en het verzamelbeleid van het Nederlands Fotomuseum.

Woensdag 10 december, 20.00 - 22.00 uur
Spreker: Kunstfotograaf
In deze lezing zal een bekende Nederlandse kunstfotograaf ingaan op zijn werk als kunstenaar en de plaats van fotografie in de beeldende kunst.

Woensdag 14 januari, 20.00 - 22.00 uur
Spreker: Christiaan te Strake, conservator Stedelijk Museum Zutphen In zijn lezing zal Te Strake ingaan op de fotocollectie van het Stedelijk Museum. Een grote en brede collectie die de periode 1860-2008 beslaat.

Tijdens de tentoonstelling is tegen een kleine vergoeding een audiotour met informatie over de fotografen beschikbaar. Voor meer informatie over de lezingen en workshops raadpleeg vantevoren www.museazutphen.nl.

Van kieken naar kunst
Gegevens expositie:

Stedelijk Museum Zutphen
Rozengracht 3
7202 JL Zutphen
T: 0575 516 878
E: stedelijkemusea@zutphen.nl
W: www.museazutphen.nl

Van kieken naar kunst
Lustrumexpositie fotografencollectief De Zutphense 12 oktober 2008 tot en met 1 februari 2009
Dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur

---