Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

1 oktober 2008

Dit is een gezamenlijk bericht van de Volkskrant, NEMO, KNAW en NWO.

Kennis op Zondag - Praat eens met een wetenschapper

Altijd al eens willen spreken met een wetenschapper? Grijp dan uw kans op de manifestatie 'Kennis op Zondag'. Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft opent de middag. Na hem spreken twaalf wetenschappers uit verschillende wetenschapsdisciplines, van de harde natuurkunde tot de archeologie, over hun werk. Daarnaast kunnen wetenschappers en bezoekers elkaar informeel ontmoeten tijdens de Meet&Greet. Het gratis evenement Kennis op Zondag is bedoeld voor een volwassen, in wetenschap geĂŻnteresseerd publiek. Het vindt plaats op 12 oktober 2008 in Science Center Nemo, te Amsterdam.

Zouden er ooit mensen kunnen leven op Mars? Geowetenschapper Maarten Kleinhans vergelijkt aarde en mars om antwoord te geven op deze intrigerende vraag. Ook klimaatveranderingen en evolutie op aarde komen aan bod. Archeo-zooloog Thijs van Kolfschoten komt met een verklaring voor het soms onverwacht snel verlopen van evolutie. Minder ver terug in de geschiedenis gaat historica Ineke Huysman. Zij geeft een onverwacht inzicht in het persoonlijke leven van de zeventiende-eeuwse diplomaat en dichter Constantijn Huygens, die graag verkeerde in gezelschap van avontuurlijke, geestige en intrigerende jonge vrouwen. In de medische sessie beantwoordt neurowetenschapper Huib Mansvelder de vraag wat verslavende stoffen zo verslavend maakt. Hij spreekt over de veranderingen die deze stoffen in de hersenen teweeg brengen en over de associaties die de hersenen aanbrengen, zoals koffie drinken en een sigaret roken.

De andere sprekers op het programma zijn viroloog Ab Osterhaus, geneticus Peter de Knijff, wiskundige Lex Schrijver, ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, natuurkundige Ivo van Vulpen, midden-oostenspecialist Asghar Seyed-Gohrab, Marc Chavannes en historicus Jan Luiten van Zanden.

Meet&Greet
Tijdens de Meet&Greet na afloop van de lezingen, kunnen de bezoekers in informele sfeer een praatje maken met de sprekers. De wetenschappers maken een rondje langs de tafels waar het publiek plaats kan nemen. Zo krijgt iedereen de kans om een wetenschapper te spreken.

Kennis op Zondag
Het evenement vindt plaats in Science Center NEMO, Oosterdok 2 te Amsterdam op zondag 12 oktober. Inloop begint om 12.30 uur en het programma is afgelopen om 18.30 uur. Toegang is gratis na aanmelding via de website www.devolkskrant.nl/kennisopzondag. Via deze website is ook meer informatie te vinden over de starttijden van de lezingen, de Meet&Greet, de sprekers en een samenvatting van de presentaties.

'Kennis op Zondag' is een initiatief van de Volkskrant, NEMO, NWO en KNAW.


---

Meer informatie bij:


- Michael van der Meer (NCWT/science center NEMO)
- t.: +31(0)20 531 32 08, vandermeer@e-nemo.nl
- www.devolkskrant.nl/kennisopzondag

08-33

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag

Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl
t.: +31(0)70 344 07 13; perstelefoon buiten kantooruren: +31 (06) 12 35 16 03