Ingezonden persbericht


Persbericht

06 oktober 2008

Elsmuseum Beek presenteert nieuwe wisselexpositie 'Het Rijke Roomse Leven'
- op zondag 12 oktober 2008 voor belangstellenden geopend -

Het Elsmuseum Beek is gedurende het eerste herfstvakantieweekend op zondag 12 oktober 2008, van 13.00-17.00 uur voor bezoekers geopend. Geïnteresseerden kunnen dan genieten van de onlangs geopende wisselexpositie 'Het Rijke Roomse Leven' die tot thema heeft de religie en de volksdevotie in de meest uitgebreide zin van het woord. De expositie is thematisch opgezet en neemt de bezoekers mee naar de hoogfeestdagen van het kerkelijke jaar of naar de meest cruciale momenten van het menselijk leven.

Wisselexpositie 'Het Rijke Roomse leven'
Aan de hand van honderden voorwerpen met uitgebreide informatieve teksten worden bezoekers door het kerkelijke jaar geleid. Tientallen beelden duiden op heiligen die ons op een voortreffelijke wijze zijn voorgegaan op de moeilijke weg door het leven. De hulpmiddelen die de Kerk ons hiervoor aanreikt zijn in een bonte verscheidenheid aanwezig. Werkelijk indrukwekkend is het thema 'dood', dat pakkend is uitgewerkt. Het Heemkundemuseum Beek heeft één van de grootste verzamelingen lijkborden, dodenplanken of in het dialect liekbraete. Vooral de oudere kijkers zullen die meteen herkennen en de jongeren kunnen zich via uitstekende tekstborden van deze gebruiken of verwijzingen op de hoogte stellen.

Elsmuseum Beek
In het gebouw van de voormalige Distilleerderij Jacques Hennekens te Beek is het Elsmuseum ingericht. Het museum staat helemaal in het teken staat van de bekende kruidenbitter ELS LA VERA (voor velen Elske of Aelske). De authentieke distillatie-apparaten, die vrijwel productieklaar staan opgesteld, vormen de kern van dit museum. In het Elsmuseum worden bezoekers door ervaren gidsen rondgeleid, waardoor ze maximaal kunnen genieten van hetgeen dit distilleerderijmuseum te bieden heeft. Naast een diapresentatieshow worden er demonstraties verzorgd. Ook kunnen museumdistillaten geproefd worden. In het Proeflokaal Sint-Augustijn, dat vrij toegankelijk is, zullen medewerkers van het Elsmuseum, bezoekers verwennen met koffie en een lekker stuk Limburgse vlaai, een biertje, fris en uiteraard een Els la Vera. Ruik, proef en.geniet in het Elsmuseum Beek. U bent er van harte welkom.

Openingstijden
Het Elsmuseum te Beek is elke tweede zondag van de maand geopend. Dit wil zeggen dat bezoekers op 12 oktober van 13.00-17.00 uur het museum kunnen bezoeken. Het museum is gelegen aan het Wolfeinde no. 4C in het centrum van Beek aan de voormalige rijksweg. Groepen kunnen o.a. voor verenigingsuitjes, familie en vrijgezellenfeestjes het gehele jaar op afspraak terecht.

***