Ingezonden persbericht


6 oktober 2008

Live uitzending in OVT van VPRO in Nieuw Land

Lelystad - Vanaf 12 oktober trekt de campagne 'Verleden van Nederland' door het land om de Nederlandse geschiedenis onder de aandacht te brengen door middel van radio, tv en internet. Ook het radioprogramma OVT van de VPRO reist mee met deze campagne. De eerste radio uitzending wordt op zondag 12 oktober live uitgezonden vanuit Nieuw Land. Sprekers op zondag 12 oktober zijn o.a. Leendert Louwe Kooijmans, professor Prehistorische archeologie en Nico Roymans, hoogleraar Provinciaal-Romeinse Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De uitzending is door publiek bij te wonen.

OVT is het radioprogramma van de VPRO over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. Tijdens de campagne Verleden van Nederland zendt OVT zeven weken lang wekelijks uit vanaf een bijzondere locatie, en besteedt met lokale en nationale historici, gasten en columnisten aandacht aan het historische tijdvak dat die avond ook in de tv-uitzending van Verleden van Nederland centraal staat. Na de opname van OVT volgt voor het publiek in de zaal een voorvertoning van de aflevering van Verleden van Nederland van die avond. Vervolgens kan men de tentoonstelling OER! over de Swifterbantcultuur bezoeken en is de archeoloog van Nieuw Land aanwezig voor uitleg en vragen.

De redactie van tv programma Andere Tijden zal op zondag 12 oktober ook aanwezig zijn bij de uitzending van OVT. Andere Tijden (NPS/VPRO) is van plan op 27 november een aflevering te wijden aan de geschiedenis van Lelystad. Van de beginperiode van Lelystad is in de archieven helaas weinig beeldmateriaal terug te vinden. Daarom is de redactie op zoek naar amateurfilms uit de jaren '60-'70, die een beeld geven van het dagelijks leven. Wellicht heeft u destijds uw verhuizing naar Lelystad gefilmd en de gebeurtenissen in en om uw huis. De redactie van Andere Tijden zou die beelden graag eens willen bekijken. Wellicht komen ze dan in de uitzending terecht.

U kunt de uitzending van OVT 'Verleden van Nederland Tour' gratis bijwonen. Opgeven is noodzakelijk. Reserveer uw gratis kaarten via www.backstage.vpro.nl. Voor meer informatie kunt u terecht bij www.nieuwlanderfgoed.nl.