Debatcentrum Tumult

Persbericht

Debatcentrum TUMULT presenteert i.s.m. het Utrechts Archief: 'NIET ZOMAAR - MIGRATIE TOEN EN NU'
Slotdebat van de serie Enkele reis Utrecht- Demka, Migratie en de stad.

Debatcentrum TUMULT organiseert op zondag 12 oktober a.s. het debat 'Niet zomaar - migratie toen en nu'. Hoe veranderde de stad Utrecht door de komst van buitenlandse werknemers? En wat kunnen we daarvan leren voor de situatie nu? Dit is het slotdebat van de serie Enkele reis Utrecht- Demka, Migratie en de stad, en vindt plaats tijdens de open dag van Het Utrechts Archief.

Onder leiding van moderator: Jos van Beurden, spreken: Marlou Schrover, historicus; Boudewijn Sittrop, Stichting Lize; Armand Leenaers, Kamer van Koophandel Midden Nederland; Staf Depla, lid Tweede Kamer PvdA; Ries Adriaanse, Projectleider 50 jaar gastarbeid naar Utrecht.

Tijdens deze Open Dag is de RTV Utrecht documentaire "Enkele reis Utrecht" te zien, Roots and Borders voert het theaterstuk "MoerStaal" op en zijn de specialisten van het van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag aanwezig om u te helpen de migrant in uw familie te vinden. Deze dag is tevens de Utrechtse aftrap van het Verleden van Nederland: Ireen van Ditshuyzen zal een openingswoord spreken. Het programma vindt u hier onder.

Enkele reis Utrecht is een resultaat van de samenwerking van o.a. Het Utrechts Archief, RTV Utrecht en derden. Zij sloegen de handen ineen om verhalen van migranten die naar Utrecht kwamen om bij Demka te werken in kaart te brengen. Dat resulteerde in een boek Migranten bij de Demka Staalfabrieken in Utrecht (1915-1983), de documentaire Enkele reis Utrecht, de foto-expositie Migranten van Staal, een inventaris van het Demka-archief en diverse presentaties. Het Utrechts Archief en debatcentrum Tumult brachten al deze verschillende elementen onder de aandacht van het publiek in vier wijkbijeenkomsten.

Programma Zondag 12 oktober
Het Utrechts Archief, debatcentrum TUMULT,
Roots and Borders, RTV, Centraal Bureau voor Genealogie

13.30, 14.15 en 15.00 uur Enkele reis Utrecht, TV-documentaire 14.00 uur - 15.30 uur Niet zomaar - Migratie toen en nu Onder leiding van moderator: Jos van Beurden, spreken: Marlou Schrover, historicus; Boudewijn Sittrop, Stichting Lize; Armand Leenaers, Kamer van Koophandel Midden Nederland; Staf Depla, lid Tweede Kamer PvdA; Ries Adriaanse, Projectleider 50 jaar gastarbeid naar Utrecht. 16.00 uur Theatervoorstelling MoerStaal van Roots and Borders waarin jongeren hun verhaal vertellen over migratie Doorlopend, 13.00 - 17.00 Op zoek naar de vreemdeling in je stamboom, Speeddate sessies door Centraal Bureau voor Genealogie Migranten van Staal. Werken bij Demka (1915-1983), Fototentoonstelling
Locatie:
Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht, 13.00 uur - 17.00 uur

Voor meer informatie
TUMULT, Friso Wiersum, FrisoWiersum@tumultdebat.nl ofFetsje Luimstra, fetsjeluimstra@tumultdebat.nl. Zie ook:www.hetutrechtsarchief.nl - www.tumultdebat.nl - www.weekvandegeschiedenis.nl - www.rootsandborders.nl


---- --