Conference 'Challenging the book in scholarship and higher education'

02/06/2008 14:08

Nederlands Uitgeversverbond

In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad 2008-2009 organiseren

de Groep Uitgevers voor Vak en Wetenschap van het Nederlands Uitgeversverbond, de KNAW en de Koninklijke Bibliotheek de internationale conferentie

CHALLENGING THE BOOK IN SCHOLARSHIP AND HIGHER EDUCATION:

DODO OR DOG?

Zal het boek in wetenschap en hoger onderwijs in het digitale tijdperk overleven zoals de wolf in zijn nieuwe gedomesticeerde omgeving wist te overleven als hond of uitsterven zoals de dodo omdat die niet kon vliegen, in de soep belandde en uitstierf?

Dat is de vraag waar auteurs, wetenschappers, docenten, studenten, bibliothecarissen, lezers, uitgevers, boekverkopers en politici in de wetenschappelijke wereld en het hoger onderwijs zich over zullen buigen onder leiding van Sijbolt Noorda, voorzitter van VSNU

op 12 en 13 oktober 2008 in de Openbare bibliotheek van Amsterdam

Burgemeester Job Cohen zal de deelnemers verwelkomen tijdens het diner op zondagavond 12 oktober 2008.

In de exacte wetenschappen speelt het boek inmiddels vrijwel geen rol meer. En terwijl het wetenschappelijke tijdschrift in de bètawetenschappen langs digitale snelweg toegankelijk is geworden, is het boek in de humaniora en sociale en economische wetenschappen en opleidingen nog steeds een vitale rol. Aan de vooravond van de verwachte doorbraak van het e-boek, hebben universiteiten, bibliotheken, uitgevers, onderzoeksinstituten en boekhandelaren allemaal een rol in de vormgeving van de toekomstige positie van het boek in wetenschap en hoger onderwijs.

Tijdens de conferentie zullen tal van internationaal befaamde sprekers hun licht over het onderwerp laten schijnen, zoals Abram de Swaan (winnaar van de PC Hooftprijs 2008 en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam), John B. Thompson (University of Cambridge), Philip Carpenter (Wiley-Blackwell), Frits van Oostrom (Universiteit van Utrecht), Mariët Westermann (New York University Abu Dhabi/Institute of Fine Arts) and Anthony F. van Raan (Universiteit van Leiden).

Het volledige programma vindt u terug op bijgevoegde link.

De conferentie wordt gesponsored door:

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Bibliotheek, Nederlands Uitgeversverbond, VSNU, Boom Uitgevers, Amsterdam University Press, Brill, Elsevier, Pearson Education en Springer.





http://www.amsterdamworldbookcapital.com/index.cfm?page=conferences