Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NH VERDWIJNT: publiekscampagne Noord-Holland Biënnale succes

Haarlem: 30 september 2008 - De Noord-Holland Biënnale richht met succes haar pijlen op het veranderend cultuurlandschap van Noord-Holland. De intensieve publiekscampagne die op 22 augustus van start is gegaan op de website www.nhverdwijnt.nl en in het Noordhollands Dagblad maakt duidelijk dat de toekomst van Noord-Holland haar bewoners aan het hart gaat. De film die in opdracht van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie is gemaakt over het landschap, onder andere te zien op www.nhverdwijnt.nl, trok tot op heden ruim 5000 kijkers. De deelthema's NH VERRUIGT, NH VERPAUPERT, NH VERTRUT, NH VERPRETPARKT en NH VERZUIPT riepen vele reacties op. Op de website staan nu al meer dan 60 bijdragen in tekst en beeld.

Tijdens de Biënnale van zondag 12 oktober tot en met zondag 23 november worden alle publieksbijdragen getoond. Enkele uitspraken bij de winnende foto's: Yvonne Jonkman (Oosthuizen): 'Nee, we verzuipen niet! Er is voldoende expertise en verstand om dat niet te laten gebeuren. Maar is er geld genoeg?'M. Groentjes (Bergen): 'Jarenlang steggelen over de N9 heeft veel kaalslag opgeleverd maar geen snelle verbinding. Vijftien stolpen legden het loodje. Wegbaas Rijkswaterstaat heeft hierbij 'nieuwe' natuur aangelegd. Zo zie je nu een truttige, onnatuurlijke waterplas met eilandjes op de plek waar kortgeleden nog een prachtige hoogstamboomgaard in bloei stond.'Mark Kamoen (Egmond a/d Hoef): 'Het zo geroemde weidse landschap van Noord-Holland verdwijnt achter geluidswallen. Prachtig dat jullie dit onderwerp onder de aandacht brengen!'

Deelnemende kunstenaars
Onder de titel NH VERDWIJNT toont de Biënnale werk van eigentijdse vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen die uitspraken doen over het landschap. Elke tentoonstellingslocatie heeft een eigen thema. Deelnemende kunstenaars zijn: Andrea Stultiens, Semâ Bekirovic, L.A. Reaven, Hella Jongerius, Geer Roobeek, Driessen & Verstappen, Jurgen Bey, Ralph Kämena & Jan Konings, Peter Verdonk, Gerco de Ruijter, Hans van der Meer, Xavier Ribas, Leon Hendrickx & Thomas Kaan, Siebe Swart, Raimond Wouda, Luuk Kramer, Edwin Zwakman, MVRDV, Fons Brasser, Han Singels, Gé-Karel van der Sterren en Irene Fortuyn.

Organisatie
De biënnalewerkgroep bestaat uit leden van de tentoonstellingslocaties en Kunst en Cultuur Noord-Holland. De kunstmanifestatie is samengesteld door Jan Hein Sassen en Bas Vroege (Paradox), ondersteund door Jan Kappers (assistent-curator), Marianne Barendregt en Wim Schermerhorn (LTO), Eefje Blankevoort en Arnold van Bruggen (Prospektor). De biënnale wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Noord-Holland, SNS REAAL Fonds, Nationaal Landschap Laag Holland, Prins Bernard Cultuurfonds, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, Rabobank, A. Roland Holst Fonds en de gemeenten Haarlem, Purmerend, Schermer, Hoorn en Bergen.

Informatie
De Noord-Holland Biënnale start op zondag 12 oktober met een bustour in de Schermer en een opening in de Grote Kerk in Schermerhorn. NH VERDWIJNT is tot zondag 23 november te bezoeken in Museum Waterland (Purmerend), De Grote Kerk (Schermerhorn), Kunstcentrum Bergen (Bergen), De Boterhal (Hoorn) en De Vishal (Haarlem) van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. De gratis biënnalekrant met informatie over alle locaties, deelnemende kunstenaars en een inleiding op het thema is vanaf zondag 12 oktober in een oplage van 40.000 exemplaren te vinden op alle regiokantoren van het Noordhollands Dagblad en de vijf tentoonstellingslocaties. Met deze tentoonstellingslocaties kunt u ook telefonisch contact opnemen om de krant toegestuurd te krijgen. Alle informatie is te vinden op www.nhverdwijnt.nl.