Wereld Natuur Fonds Nederland

Persuitnodiging

3 oktober 2008

Nederlandse actie in kader van 2e Europese Week van de Haai

Duikers gaan haaien redden in Vinkeveense Plassen

Duikcentrum Scuba-Academie houdt op zondag 12 oktober op de Vinkeveense Plassen een groot haaienspektakel. Samen met de Shark Alliance en instructeursorganisatie NAUI probeert een groep duikers in de Vinkeveense Plassen haaien te redden. Aanleiding is de 2e Europese Week van de Haai, die van 11 tot en met 18 oktober wordt gehouden en wereldwijd aandacht vraagt voor bescherming van haaien en roggen.

Bedoeling is dat de duikers onder water op zoek gaan naar acht verschillende haaiensoorten die op de bodem zijn neergelegd. Elke duiker met een brevet kan meedoen aan deze onderwaterspeurtocht. Voor wie niet kan duiken is er volop gelegenheid om op de kant tijdens een informatiemarkt alles te weten te komen over haaien en roggen. Ook kunnen bezoekers een petitie ondertekenen waarin minister G. Verburg van LNV wordt opgeroepen zich sterk te maken voor een Europees actieplan voor bescherming van de haai. De petitie is ook te vinden op www.haaienweek.nl

Het haaienevenement duurt van 13 tot 17 uur. U bent van harte uitgenodigd om verslag te doen van dit evenement of zelf mee te duiken en onder water foto's te maken. Het zicht onder water is 2 tot 10 meter. De maximale diepte: 52 meter. Lokatie: duikstek Zandeiland 4, Vinkeveense Plassen. Adres: Baambrugse Zuwe 143b, Vinkeveen.

In de Europese wateren komen zeventig verschillende haaiensoorten en vijftig roggensoorten voor. De meeste van deze soorten worden bedreigd door overbevissing of omdat ze als bijvangst verstrikt raken in netten. Op sommige haaien wordt gericht gevist voor hun vlees, ondanks dat ze ernstig zijn bedreigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de haringhaai en doornhaai. Deze soorten worden nog steeds verkocht en gegeten. Verder worden veel haaien gevangen voor hun vinnen. De EU, met Spanje aan kop, voert de lijst aan van exporteurs van haaienvinnen naar China en Hongkong. Maar ook in Nederland wordt in exclusieve Chinese restaurants haaienvinnensoep gegeten.

Nederlandse organisaties die de 2e Europese Week van de Haai ondersteunen zijn: Coral Reef Care, Seas at Risk, Protect the Sharks, Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.

////////////////////

Bel