Ingezonden persbericht



- Persbericht ­

Amsterdam 6 oktober, 2008

Actie en demonstratie: 'de Wereld Bank verandert je klimaat'

Onderdeel van de Week van Wereldwijde Aktie tegen Schulden en de Internationale Financiële Instellingen

Op 12 oktober aanstaande om 14:00 uur bij de Westerkerk zal A SEED Europe demonstreren in de grachten van Amsterdam tegen de klimaat politiek van de Wereldbank. Met een optocht van bootjes, immers hét actie middel van de toekomst, zullen de rijke demonstranten zich over de grachten begeven. De arme demonstranten zullen over de kade meelopen waar zijn natuurlijk veel minder beschermd zijn tegen het stijgende water.
Deze actie vind plaats naar aanleiding van de halfjaarlijkse vergadering van de Wereldbank op hetzelfde moment. Internationaal hebben verschillende NGO's bezorgd uitgelaten over de nieuwe plannen van de Wereldbank. Deze kritiek formulieren wij als volgt:


1. De Wereldbank heeft twee klimaatfondsen opgezet om arme landen te helpen met aanpassing aan en vermindering van klimaatverandering. De opwarming van de aarde is echter voornamelijk het resultaat van de CO2- uitstoot van de rijke landen. Het geld voor aanpassing aan klimaatverandering zal als leningen worden verstrekt aan de ontwikkelingslanden. Dit is strijdig met het 'vervuiler betaalt' principe van het Kyoto Protocol dat er van uit gaat dat de rijke landen de klimaatschade die ze veroorzaken ook betalen.
2. De leningen voor aanpassing aan klimaatverandering gaan samen met economische beleidsvoorwaarden. Het gaat hier om economische maatregelen als liberalisering, die de arme landen worden opgedrongen. Ongeacht of dit leidt tot hoge sociale kosten waarvoor vaak de arme bevolking opdraait, bijvoorbeeld door de privatisering van openbare voorzieningen.


3. De Wereldbank claimt dat zijn fondsen de hoeveelheid broeikasgas zullen verminderen. Desondanks gaat de instelling door met het subsidiëren van projecten voor fossiele brandstoffen. Omdat de nieuwe klimaatfondsen zich richten op 'lage-koolstof' energie, in plaats van 'koolstofloze' energie, zal de CO2-uitstoot niet tot een acceptabel niveau worden teruggebracht.

De klimaatfondsen van de Wereldbank zullen de al hoge schuldenlast van de ontwikkelingslanden en hun economische afhankelijkheid van internationale donoren vergroten, en niet helpen om de CO2-uitstoot in voldoende mate terug te brengen.

Een uitgebreid artikel van A SEED met betrekking tot deze punten vind u hieronder als bijlage.

U bent bij deze van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn en verslag te doen voor uw medium, danwel te participeren.

////////