Ingezonden persbericht


Thema Wereld Reuma Dag 12 oktober 2008: 'Think positive'

Amsterdam, 7 oktober 2008 - Op 12 oktober 2008 is het Wereld Reuma Dag. Een dag waarop patiënten, artsen en belangenorganisaties wereldwijd aandacht vragen voor de ziekte reuma. Een ziekte die in Nederland 2,3 miljoen volwassenen treft. Dit is maar liefst een op de vijf mensen boven de twintig. Bovendien hebben 3.000 kinderen in ons land de ziekte. Reuma veroorzaakt veel pijn en beperkingen in het dagelijks leven en heeft daarnaast forse emotionele impact. Recent wereldwijd onderzoek onder patiënten en hun hulpverleners toont aan dat de ziekte bij 70% van deze mensen de stemming vaak negatief beïnvloedt en bij 10% van hen tot depressiviteit leidt. Met het thema 'Think positive' vraagt Wereld Reuma Dag dit jaar aandacht voor de mogelijkheden die de reumapatiënt heeft om ondanks de pijn, beperkingen en emotionele problemen te zorgen voor een hogere levenskwaliteit.

Dankzij de verbeterde behandelingen van reuma zitten minder mensen in een rolstoel. Reuma is hierdoor minder zichtbaar. Drs. Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds: "Enerzijds is dit geweldig nieuws, anderzijds leidt de onzichtbaarheid nog steeds tot veel onbegrip. Dit onbegrip, de pijn en emoties als angst, depressie en boosheid kunnen de omgang met de ziekte in de weg zitten". Om ook op dit vlak vooruitgang te boeken financiert het Reumafonds de leerstoel van Rinie Geenen, bijzonder hoogleraar psychosociale aspecten van reumatische aandoeningen. Hij onderzoekt de wisselwerking tussen gedragsmatige en biologische processen bij reumatische aandoeningen. Hoe houdt een patiënt zich staande die elk moment kan worden overvallen door een nieuwe ontsteking, elke dag pijn heeft of zijn baan verliest door de ziekte. Essentieel is dat mensen met reumatische aandoeningen minder kwetsbaar worden en hun omgeving minder kwetsend."

Er is nog veel onderzoek en geld nodig voor de bestrijding van de meer dan 130 soorten reuma en de gevolgen ervan. Gegrepen uit het leven is het verhaal van nationaal en internationaal ex-turnkampioen Daniëlle Koeman op www.wievandevijf.nl. Zij kreeg reuma, waardoor zij haar sportcarrière abrupt moest beëindigen. Aandacht voor de ziekte vraagt ook het EO-programma 'Op uw gezondheid' op vrijdag 10 oktober op Nederland 3 om 19.55 uur. Daarnaast staat de spelshow Lingo van de TROS op 13 en 20 oktober rond 19.00 uur op Nederland 1 in het teken van reumabestrijding.

Het Reumafonds is al meer dan tachtig jaar dé fondsenwerver voor de reuma-bestrijding in Nederland. Kijk op www.reumafonds.nl


---



Ingezonden persbericht