CPNB


Persbericht 11-10-2008
Gouden Griffel-winnaar driemaal herdrukt
54ste Kinderboekenweek feestelijk afgesloten

De 54ste Kinderboekenweek is zeer succesvol verlopen. Uit reacties van boekwinkels blijkt dat de Kinderboekenweek 2008, die in het teken stond van poëzie, meer klanten trok dan vorig jaar. Ook werden meer kinderboeken verkocht.

De Kinderboekenweek is traditiegetrouw het moment in het jaar waarop kinderen zélf een boek mogen uitzoeken. Naast de nieuwe boeken van publiekslievelingen Francine Oomen en Paul van Loon, kozen zij voor de winnaar van de Gouden Griffel 2008 Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten en voor poëziebundels.

De Kinderboekenweek 2008 werd dit jaar voor het eerst officieel afgesloten. De gemeente Almere organiseerde een groots stadsfeest. In de Schouwburg Almere sloot Kinderboekenweekauteur Hans Hagen de Kinderboekenweek 2008 af door een punt te zetten achter het langste kindergedicht dat in de Kinderboekenweek werd gemaakt.

In de Bestseller 60, de wekelijkse top 6o van verkochte boeken, stonden deze week maar liefst 28 kinderboeken genoteerd. Daarvan behaalden de Gouden Griffel 2008-winnaar Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten en het Prentenboekje Fiets van Charlotte Dematons een top 10-notering. Veel titels die een opvallende stijging of binnenkomst in de lijst kregen tijdens de Kinderboekenweek waren dichtbundels, zoals Kat in 't bakkie, rijmen is een makkie van Hans Kuyper, Van mij en van jou en Jij bent de liefste van Hans & Monique Hagen, Het beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt en Ik blijf altijd bij je van Sjoerd Kuyper & Marit Törnqvist.

Het Kinderboekenweekgeschenk Vlammen van Hans Hagen verscheen dit jaar in een recordoplage van 439.000 exemplaren. Tijdens een landelijke steekproef bleken de meeste boekwinkels nét uit te komen met het geschenk. De steekproef is verricht door de Stichting CPNB, organisator van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2008 vond plaats van 1 tot en met 11 oktober. Volgend jaar wordt de Kinderboekenweek gehouden van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober 2009.

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek.