Politie Friesland

Politieberichten van zondag 12 oktober

Fryslân, 12-10-2008 o Politieberichten van zaterdag 11 oktober 11.00 t/m zondag 12 oktober 11.00 uur.

Franeker: politie houdt verdachte aan voor winkeldiefstal De politie heeft zaterdagmiddag een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had in een kledingwinkel een spijkerbroek meegenomen. De eigenaresse ontdekte dit pas toen de vrouw de winkel al weer had verlaten. De eigenaresse besloot om een aantal andere winkeliers in de stad te bellen en hen te vragen om uit te kijken naar de dievegge. Halverwege de middag kreeg de eigenaresse een telefoontje van één van de winkeliers. Hij had de betreffende vrouw in zijn winkel. Hier werd de 37-jarige geconfronteerd met de diefstal. In haar buggy werd de gestolen spijkerbroek gevonden en nog enkele andere artikelen die mogelijk ook van diefstal afkomstig waren. De inwoonster van Leeuwarden werd overgedragen aan de politie. Na onderzoek bleek dat de vrouw in drie winkels goederen had gestolen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht ze het bureau weer verlaten.

Terschelling West: politie onderzoekt vernieling ruiten
De politie onderzoekt de vernieling van twee ruiten van een pand aan de Boomstraat en de Willem Barentzkade. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op de twee ruiten van het pand aan de Boomstraat vuurwerk geplakt. Het vuurwerk werd vervolgens tot ontploffing gebracht, waarna de twee ruiten sneuvelden. De buurtbewoners hadden de explosie en het glasgerinkel wel gehoord, maar verzuimden de politie te waarschuwen. De eigenaar van het pand moet nog aangifte doen. Ook van een pand aan de Willem Barentzkaden werd een ruit met vuurwerk vernield. Ook hier moet nog aangifte van worden gedaan.

Sint Nicolaasga: meerdere gewonden na kop-staartbotsing
De politie heeft zaterdagmiddag op de A6 nabij Sint Nicolaasga een aanrijding afgehandeld, waarbij meerdere mensen gewond raakten. Een 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Rutten maakte een inschattingsfout en reed in op een aantal langzaam rijdende voertuigen. De brug was namelijk net weer gesloten en het verkeer begon langzaam weer te rijden. De vrachtwagen raakte een auto. Deze auto schoot vervolgens door en raakte een andere auto en een personenbusje. Eén van de autos sloeg hierbij over de kop. De agenten waren snel ter plaatse en konden de inzittenden uit de over de kop geslagen auto bevrijden. De tien inzittenden van het personenbusje, allen afkomstig uit Uithoorn, raakten gewond. Vier van hen werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mochten de vier s avonds het ziekenhuis al weer verlaten. Bureau Verkeersongevalanalyse onderzoekt de exacte toedracht van de aanrijding.

Heerenveen: jongen loopt brandwonden op
Een jongen uit Heerenveen, leeftijd onbekend, heeft zaterdagmiddag diverse brandwonden opgelopen aan zijn benen. Op het Kikkereilandje aan de Bolster waren twee nog onbekende jongens een vuurtje aan het stoken. De jongen uit Heerenveen ging daar samen met een vriend naar toe om even te kijken. Door nog onbekende oorzaak raakte de jongen in brand. Op aanwijzing van zijn vriend sprong hij in de sloot om zo de vlammen te doven. De twee jongens die het vuurtje hadden aangestoken waren snel weggelopen. Het slachtoffer werd vervolgens onder de douche gezet, waarna hij later die middag naar het ziekenhuis in Heerenveen werd gebracht. Vanuit hier is hij s avonds per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Tjerkwerd: motorrijder gewond na val
De politie heeft zaterdagmiddag op de Hemdijk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 44-jarige motorrijder uit Urk gewond raakte. De man haalde twee fietser in en verloor toen door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. De 44-jarige motorrijder kwam hierbij ten val. De motor schoot door en raakte vervolgens één van de fietsers. Deze fietser, een 50-jarige vrouw uit Woerden, kwam ook ten val maar raakte niet gewond. De motorrijder werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd, waarna hij per helikopter werd overgevlogen naar het ziekenhuis in Zwolle.

Drachten: politie onderzoekt inbraak in schuur
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur naast een woning aan de Ame. Tussen vrijdagavond en zaterdagavond kwam men de schuur binnen na het forceren van een deur. Uit de schuur werden vervolgens twee fietsen gestolen. De 31-jarige bewoner deed aangifte.

Heerenveen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Rozenstraat. Tussen zaterdagochtend en zaterdagavond kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een TV, een dvd-speler en enkele sieraden weggenomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte.

Marrum: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft zaterdagavond in een woning in het dorp een 50-jarige man aangehouden op verdenking van bedreiging. De 50-jarige had eerder die avond een dorpsgenoot zowel verbaal als met een knuppel bedreigd. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Zweins: automobilist en passagier gewond aanrijding
De politie heeft zaterdagavond op de Rijksstraatweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 47-jarige automobilist uit Dronrijp en zijn 16-jarige passagier gewond raakten. De man reed met volle snelheid op een stilstaande tractor met aanhanger. Volgens de automobilist was de combinatie niet verlicht. De bestuurder en zijn passagier raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een horecagelegenheid aan de Nieuwestad een 23-jarige inwoner van Oentsjerk aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een een portier van de horecagelegenheid ernstig verbaal bedreigd. Op aanwijzing van de portier kon de 23-jarige worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt bestuurder quad aan
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het centrum van Drachten een 26-jarige bestuurder van een quad aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man op de quad met zeer hoge snelheid door het centrum rijden. De quad was niet voorzien van verlichting. De bestuurder werd tot stoppen gedwongen, waarna hij op zijn rijgedrag werd aangesproken. Tevens kreeg hij een bekeuring voor het rijden zonder verlichting en voor het rijden op het fietspad.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor handel in drugs De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Ruiterskwartier een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat een man drugs kocht bij de 17-jarige. De koper werd vervolgens aangesproken en bevestigde dit. Toen de agenten later die nacht de 17-jarige weer tegenkwamen, werd hij aangehouden. De verdachte probeerde nog zeven bolletjes met cocaïne in zijn onderbroek te stoppen. De agenten zagen dit, waarna de drugs in beslag werd genomen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging met mes De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Oude Doelesteeg een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder had na een ruzie een portier van een horecagelegenheid met een mes bedreigd. De 40-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd het mes in beslag genomen. De Leeuwarder werd voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: automobiliste gewond na aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding op de Oprijlaan, waarbij een 51-jarige automobiliste uit Drachten gewond raakte. De vrouw kwam in de nacht van zaterdag op zondag met haar auto op de verkeerde weghelft terecht en botste vervolgens frontaal op de auto van een 38-jarige inwoner Appingedam. De bestuurder uit Appingedam kwam met de schrik vrij. De 51-jarige vrouw zat bekneld en moest door het personeel van de brandweer en de ambulance uit haar voertuig worden gehaald. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat er een vermoeden bestond dat ze onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij haar bloed afgenomen.

Heerenveen: politie verdachte aan voor het verlaten plaats ongeval De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 20-jarige automobilist uit Oudehaske aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van drugs. De 20-jarige had op de Dovenetel een aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. De politie kwam ter plaatse en na een zoektocht werd op de Trambaan een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Het was de agenten bekend dat hij als inzittende in de auto had gezeten. De Leeuwarder weigerde zich echter te legitimeren en werd daarom aangehouden. Hij was tevens in het bezit van de sleutels van de auto. Niet veel later kon ook de 20-jarige uit Oudehaske worden aangehouden. De auto werd in beslag genomen en door een
bergingsbedrijf afgevoerd. Op het politiebureau bekende de 20-jarige de aanrijding te hebben veroorzaakt. Omdat er een vermoeden bestond dat de man onder invloed van drugs verkeerde, werd hij hem een bloedproef afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Na verhoor, een rijverbod en een proces-verbaal mocht de 20-jarige het bureau verlaten. Zijn 24-jarige passagier mocht eveneens het bureau verlaten.

Appelscha: brand in container
De politie onderzoekt een brand in een container naast de sporthal aan de Nijesteegde. Surveillerende agenten kregen een melding dat er naast de sporthal iets in brand zou staan. Eenmaal ter plaatse bleek het om een afvalcontainer te gaan. De agenten begonnen te blussen, waarna dit al snel door de brandweer werd overgenomen. Door de brand ontstond schade aan de sporthal.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 27-jarige inwoner van Leeuwarden. Surveillerende agenten kregen een melding dat er gewonde man in de Beekkerkstraat. Eenmaal ter plaatse bleek dat de man in zijn been was gestoken. Hij had zelf zijn broek uitgedaan en deze vervolgens om zijn been gewikkeld om zo het bloeden te stoppen. Het slachtoffer verklaarde dat hij in een woning in de straat met een mes was gestoken. Vervolgens werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. De agenten gingen naar de betreffende woning. Hier waren een aantal mensen aanwezig, waaronder een 24-jarige Leeuwarder. Hij werd aangehouden omdat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Drachten: politie houdt drie verdachten aan vernieling
De politie heeft dankzij een alerte getuige een 22-jarige inwoner van Groningen, een 22-jarige inwoner van Houtigehage en een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De getuige had gezien dat de mannen zondagochtend vroeg in de Nachtegaalstraat en Lijsterstraat vernielingen aan autos en een tractor hadden aangericht. De getuige belde via 1-1-2 de politie en gaf de exacte locatie van de drie vernielers door. Op de
Leeuwerikstraat kon het trio worden aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft zondagochtend vroeg in een horecagelegenheid aan de Gedempte Molenwijk een 48-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in de horecagelegenheid ruzie gekregen met twee vrouwen. De 48-jarige had de twee vrouwen geslagen. De twee gewonde dames stonden samen met de eigenaresse van horecagelegenheid op straat op de politie te wachten. Toen de agenten arriveerden zat de verdachte nog binnen. Hier werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 49-jarige werd voor nader onderzoek ingesloten. De twee slachtoffers moesten zich onder doktersbehandeling stellen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft de zaterdagmiddag, -avond en -nacht weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In verband met een feest werden in Sint Nicolaasga 39 bestuurders gecontroleerd. In zes gevallen werden bestuurders betrapt omdat ze teveel gedronken hadden. Alle bestuurders kregen een rijverbod en er werd proces-verbaal tegen ze opgemaakt. In drie gevallen werd ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdagmiddag, 16.35 uur, Pieter Stuyvesantweg in Oldetrijne, een 59-jarige automobilist uit Scherpenzeel, 605 ug/l. De man was met zijn auto in de sloot terecht gekomen.

Zondagochtend, 02.00 uur, Jan Rudolf Thorbeckestraat in Harlingen, een 31-jarige automobilist uit Franeker, 700 ug/l. De bestuurder was al niet meer in het bezit van een rijbewijs, omdat hij al eerder was betrapt op het rijden onder invloed. Daarom werd nu ook zijn auto in beslag genomen.

Zondagochtend, 04.25 uur, Vitusdijk in Blauwhuis, een 20-jarige beginnend bestuurder uit Easterein, 600 ug/l. Ook deze bestuurder was met zijn auto in de sloot terecht gekomen.