Politie Haaglanden

Persberichten 12 oktober

Haaglanden, 12-10-2008

Snelheidscontrole in Den Haag
Den Haag De politie hield vrijdag 10 oktober in de ochtenduren op het Schenkviaduct een snelheidscontrole. De politie controleerde het autoverkeer met een laser op naleving van de maximum snelheid. In totaal kregen 47 automobilisten een proces-verbaal voor te hard rijden. Drie automobilisten reden meer dan 50 km/u te hard. De politie vorderde dan ook het rijbewijs van deze bestuurders in. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 110 km/u, terwijl 50 km/u het maximum is. Zeven automobilisten negeerden daarnaast het rode licht.

Controle op verzoek van winkeliers
Den Haag/ Ypenburg-Leidschenveen De politie controleerde donderdag 9 oktober tussen 15.00 en 16.00 uur op verzoek van winkeliers en bezoekers van het winkelcentrum aan de Oude Kustlijn het fiets- en brommerverkeer in het voetgangersgebied van het winkelcentrum. Ondernemers en bezoekers klaagden over het vele rijden door dit gebied. In totaal kregen elf fietsers een proces-verbaal. De politie zet de controle de komende periode voort om te voorkomen dat het winkelgebied een fietspad wordt.

Politie zoekt getuigen brandstichting
Den Haag De politie is op zoek naar de brandstichter(s) die zaterdagnacht 11 oktober om 00.15 uur in de Van der Capellenstraat twee motoren in de brand staken. De motoren stonden onder een afdekzeil geparkeerd voor het slaapkamerraam waar op dat moment twee kinderen sliepen. Rond 00.15 uur hoorde de 49-jarige bewoner van de woning het raam knappen door de hitte en zag dat de motoren in brand stonden. Hij greep direct een poederblusser en kon zo de brand blussen en daarmee voorkomen dat de vlammen naar binnen sloegen en iemand gewond raakte. De brandweer bluste de brand na. De motoren zijn versleept voor sporenonderzoek en de politie stelt een onderzoek in. Heeft u iets gezien of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Neemt u dan contact op met de recherche van bureau Overbosch via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Mishandeling tijdens voetbalwedstrijd
Den Haag Een 29-jarige Hagenaar deed zaterdag 11 oktober aangifte van mishandeling tijdens een voetbalwedstrijd. Hij was tijdens de wedstrijd getackeld en nadat hij al op de grond lag, trapten twee mannen nog tegen zijn hoofd en rug. Naar aanleiding hiervan hielden politieagenten twee mannen (34 en 38 jaar uit Den Haag en Voorburg) aan. Eén van hen bekende tegen het hoofd van de Hagenaar geschopt te hebben. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Diefstal uit school
Den Haag De politie reageerde zaterdag 11 oktober om 06.00 uur op het inbraakalarm dat in meerdere zones van een school aan de Eindstede afging. De agenten zagen een man in donkere kleding met een grote tas uit de bosjes komen en wegfietsen in de richting van de Beresteinlaan. De fietser droeg een grote sporttas over zijn schouder. De agenten hielden hem na een korte achtervolging aan. Bij het overbrengen van de 30-jarige Hagenaar naar de politieauto, viel er een afstandsbediening uit de tas en zagen ze een lang snoer uit de tas steken. Op de plaats waar de Hagenaar uit de bosjes tevoorschijn was gekomen, vonden de agenten een gat in de ruit. Ook stond er een stereospeler klaar om meegenomen te worden. In de sporttas van de Hagenaar zaten een radio/cd speler, videospeler en andere elektronische apparatuur. De Hagenaar zit nog vast voor verhoor.

Jordy vindt scooterdief
Den Haag Een 46-jarige Hagenaar belde zondag 12 oktober om 06.15 uur de politie omdat hij zag dat iemand in de Architect Berlagelaan zijn scooter stal. Hij had de verdachte nog in het zicht en kon zo aanwijzingen geven waar de agenten moesten zoeken. Uiteindelijke vluchtte de verdachte een doodlopende brandgang in en verstopte zich in één van de tuinen. Politiehond Jordy pikte zijn geurspoor op en vond een 18-jarige Hagenaar die in een tuin op de grond lag. Hij werd aangehouden en zit nog vast voor verhoor.

Scooterdiefstal verijdeld
Den Haag Een getuige waarschuwde zaterdag 11 oktober om 20.30 uur de politie toen hij zag de drie jongens in de Dr. C. Hofstede de Grooterf aan een scooter aan het rommelen waren. Op het moment dat agenten arriveerden, zagen zij twee jongens een scooter voortduwen. Toen de jongens de politie zagen, gooiden zij de scooter in de bosjes en gingen er vandoor. Na een korte achtervolging hielden de agenten een 18-jarige Hagenaar aan. Hij bekende op het bureau wel de scooter voortgeduwd te hebben, maar ontkende degene te zijn die het slot had geforceerd. Zijn moeder haalde hem van het politiebureau op. De politie onderzoekt de zaak verder. De eigenaar van de scooter zal zijn eigendom binnenkort van het politiebureau op komen halen.

Dronken achter het stuur
Den Haag Agenten zetten zondag 12 oktober om 00.15 Een 21-jarige automobilist aan de kant van de weg. Hij belde met zijn telefoon in de hand terwijl hij reed. Bij het aanspreken bleek dat hij ook te veel gedronken had om te mogen rijden. Hij blies 930 ugl. Aangezien de man geen vaste woon- of verblijfplaats heeft in Nederland, werd zijn auto in beslag genomen.
Ook de auto van een 43-jarige Hagenaar werd in beslag genomen. Agenten zagen hem zondag 12 oktober om 04.50 uur onvast ter been naar zijn auto wankelen, instappen en wegrijden. In de Hogewal bleek bij de blaastest dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau bleek daarbij dat zijn rijbewijs al ongeldig was verklaard en dat dit niet de eerste keer was dat reed onder invloed. De officier van justitie besliste daarop tot inbeslagname van zijn auto.
Een 37-jarige man uit Den Haag moest zaterdag 11 oktober om 00.05 uur zijn rijbewijs én kentekenbewijs achterlaten op het politiebureau. Agenten zagen hem op zijn scooter slingerend in De Heemstraat rijden en lieten hem blazen met 885 ugl. als resultaat. Aangezien er meer gebreken aan de scooter zaten dan dat er iets in orde was, namen de agenten op het bureau ook zijn kentekenbewijs in. De uitslag van 860 ugl bij de blaastest van een 38-jarige Hagenaar betekende ook voor hem dat zijn auto in beslag genomen werd. Hij moest zaterdag 11 oktober om 00.18 uur in de Wellingtonstraat blazen. Hij had überhaupt niet mogen rijden aangezien zijn rijbewijs al ingevorderd was. Wegens recidive namen de agenten zijn auto in beslag.

De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Hagenaar rijdt in op voetgangers
Agenten zagen zondag 12 oktober om 02.50 uur hoe een 19-jarige Hagenaar met zeer hoge snelheid op de voetgangersoversteekplaats op de kruising van het Spui en de Spuistraat afreed. Eén van de voetgangers moest zelfs voor de auto wegspringen om niet geraakt te worden. De auto stopte met kracht en reed vervolgens weer met hoge snelheid naar achteren, waardoor een andere voetganger opzij moest springen om niet geraakt te worden. De agenten spraken de zeer recalcitrante Hagenaar aan en vroegen om zijn rijbewijs. De man wilde niet meewerken en nadat de agenten hem voor de tweede keer om zijn rijbewijs vroegen, opende hij opzettelijk met kracht zijn portier dat tegen de knie van een agent aansloeg. De Hagenaar werd aangehouden, waartegen hij zich verzette. Op het politiebureau kreeg hij een proces-verbaal voor rijden onder invloed (Hij blies als beginnend bestuurder 105 ugl), het in gevaar brengen van het verkeer en mishandeling van de agent. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. De agent is met knieklachten naar het ziekenhuis geweest. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de Nederlandse wetgeving is bepaald dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren wordt verdubbeld.

Winkeldief bedreigt personeel
Leidschendam Winkelpersoneel betrapte zaterdag 11 oktober om 15.45 uur een 20-jarige winkeldief uit Den Haag. Hij had een vat bier voor een thuistap niet afgerekend bij een kassa en toen het personeel hem daarop aansprak, bedreigde hij hen. Agenten hielden de Hagenaar aan, waarbij hij zich heel vervelend gedroeg en één van hen probeerde te bespugen. Hij wordt dinsdag 14 oktober voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Moeder stuurt kinderen erop uit voor oplichting Leidschendam Medewerkers van een warenhuis aan de Eglantierhof belden zaterdag 11 oktober om 12.30 uur de politie vanwege een poging tot oplichting. Een 30-jarige vrouw uit Zoetermeer had haar zoon (10) en een meisje (12) naar het warenhuis gestuurd met kledingstukken om te ruilen met een aankoopbon van een filiaal in Alphen aan den Rijn. Een oplettende medewerkster had echter direct door dat zij de bewuste kledingstukken niet verkochten. De kleding die ze trachtten te ruilen, zag er ook gedragen uit. De Zoetermeerse bekende het hele verhaal en zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Bromfiets voor vijftien euro
Wassenaar Een 16-jarige jongen uit Den Haag reed zaterdag 11 oktober om 00.05 uur op een brommer zonder kentekenplaat door de Stoeplaan. Hij was ook niet in het bezit van een kentekenbewijs. Hij verklaarde de scooter voor vijftien euro te hebben gekocht van iemand op straat. Vermoedelijk is de brommer van diefstal afkomstig. De Haagse jongen moest ook een blaastest afleggen, waaruit bleek dat hij teveel gedronken had om te mogen rijden: hij blies 315 ugl. Na verhoor haalde zijn vader hem van het politiebureau af. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Aanrijding door GHB-gebruik
Wassenaar Een 20-jarige Zoetermeerder veroorzaakte vrijdag 10 oktober om 21.00 uur een aanrijding op de Landscheidinsweg. Hij verloor daarna een paar maal het bewustzijn, maar kon nog verklaren dat hij GHB had gebruikt. De ambulance vervoerde hem naar het ziekenhuis. Verder raakte niemand gewond. De politie maakte proces-verbaal op.

Ruzie over paard en hond
Wassenaar De politie maakte zaterdag 11 oktober proces-verbaal op van een ruzie tussen een 43-jarige vrouw uit en Den Haag en een 38-jarige Hagenaar op de Waalsdorperlaan. De vrouw liep samen met haar zus, allebei met een paard aan de hand toen de hond van de Hagenaar hen van achteren naderde. Hij hapte naar de staart en benen van de paarden, waarop de zusters de hond wegjaagden. De eigenaar van de hond kwam daarop scheldend naar de dames toe en sloeg de Haagse. Agenten hielden hem aan. Op het politiebureau ontkende hij de dames geslagen te hebben.

Jongen op veel te grote damesfiets
Rijswijk Surveillerende agenten zagen zaterdag 11 oktober om 17.30 uur in de Tulpstraat een 12-jarige jongen uit Rijswijk rijden op een veel te grote damesfiets. Ook stond het beugelslot van de fiets open, zonder dat er een sleutel in stak. Bij controle bleek de fiets sinds 24 september als gestolen geregistreerd te staan. Zijn moeder kwam hem van het politiebureau halen.

Glaasje op rijbewijs kwijt
Rijswijk Agenten zagen zondag 12 oktober om 04.05 uur een auto slingerend over de weg gaan. De 30-jarige bestuurder uit Rijswijk moest op de Sir Winston Churchilllaan een blaastest afleggen, waaruit bleek dat hij te veel gedronken had. Op het politiebureau blies hij 775 ugl. wat inhield dat zijn rijbewijs ingevorderd werd. Een 30-jarige Hagenaar overkwam een dag eerder hetzelfde. Hij moest zaterdag 11 oktober om 02.30 een alcoholtest afleggen toen hij door het Wethouder Hillenaarplantsoen reed. Hij blies 580 ugl. waarop agenten zijn rijbewijs innamen.

Te snelle brommer veroorzaakt ongeluk
Honselersdijk Een 17-jarige bromfietser uit Wateringen raakte vrijdag 10 oktober om 17.30 uur gewond bij een aanrijding op de Broekpolderlaan. Mogelijk dat hij door zijn hoge snelheid een auto in de bocht niet meer kon ontwijken. De ambulance vervoerde de bromfietser met onbekend letsel naar het ziekenhuis. Op het politiebureau reed de bromfiets op de rollenbank 70km/u. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Inbreker verstopt zich achter kast
s-Gravenzande De bewoner van een woning zag zaterdag 11 oktober om 19.15 uur dat een onbekende in zijn woning aan de Koningin Julianaweg aanwezig was. Ook zag hij braakschade en dat er twee fietsen weggenomen waren. De 46-jarige man belde de politie, die de woning betrad. Achter de kast op de eerste verdieping vonden agenten de inbreker, een 36-jarige man uit Hoek van Holland. Ze hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau.

Fietsers botsen
Naaldwijk De ambulance vervoerde zaterdag 11 oktober om 12.45 uur een 70-jarige vrouw uit Naaldwijk met vermoedelijk een gebroken heup naar het ziekenhuis. Zij fietste samen met haar man in de Koningstraat toen een 13-jarige fietser uit Naaldwijk linksaf sloeg de Verdilaan op. Hij zag de fietsster te laat en kwam met zijn voorwiel tegen dat van de Naaldwijkse, waardoor ze viel. Haar man kon nog net op tijd remmen. De politie maakte proces-verbaal op van de aanrijding.

Bromfietscontrole in Delft
Delft de politie controleerde vrijdag 10 oktober het bromfietsverkeer in de Curacaostraat. In totaal moesten 20 bestuurders zich aan een controle onderwerpen. In zes gevallen werd proces-verbaal opgemaakt wegens het niet dragen van een helm en het overschrijden van de maximumsnelheid.

Groep jongeren steelt bier
Delft De politie hield zaterdag 11 oktober om 22.50 uur een groep van zeven jongemannen (20-13 jaar uit Delft en Den Haag) aan bij de tramhalte Krakeelpolderweg. Zij voldeden aan het signalement van een groep die even daarvoor bij een supermarkt aan de Binnenwatersloot blikjes bier stal. Een 25-jarige Delftenaar bemoeide zich hinderlijk met de situatie, waardoor hij uiteindelijk zelf ook aangehouden werd. De politie onderzoekt de zaak en ieders rol daarin.

Alcoholcontrole
Pijnacker Agenten hielden vrijdag 10 oktober vanaf 17.00 uur een alcoholcontrole aan de Boezemweg. In totaal moesten 78 bestuurders een blaastest afleggen. Eén van hen kreeg een proces-verbaal omdat de uitslag van zijn blaastest op 350 ugl lag. Op de Delftsestraatweg lieten agenten een 28-jarige man een alcoholtest afleggen omdat zijn rijgedrag opviel. Hij blies 280 ugl. Omdat de man geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, moest hij de boete van 250 ugl direct betalen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Let op: inbrekers actief
Pijnacker-Nootdorp- In de nacht van woensdag op donderdag (8/9 oktober) is in vier woningen aan de Landmeterstraat, Pauwmolen, Warmoezierstraat en Bockelhove in Delfgauw ingebroken. In twee gevallen zijn inbrekers door middel van het boren van gaatjes binnen gekomen en twee bewoners maakten het de inbrekers wel heel gemakkelijk door hun deuren niet goed af te sluiten. De politie stelt een uitgebreid onderzoek in en verzoekt getuigen die iets verdacht hebben gezien contact op te nemen met de recherche van Bureau Pijnacker-Nootdorp via telefoonnummer 0900-8844. Mensen kunnen ook zelf de kans verkleinen om slachtoffer te worden van een woninginbraak door ramen en deuren goed af te sluiten. Kijk voor meer informatie op de internetsite www.politiekeurmerkveiligwonen.nl Bel bij twijfel of bij bij het zien van verdachte omstandigheden direct 112. De kans dat inbrekers op heterdaad betrapt worden, wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd.

Bejaarde bewoners achterhalen overvaller
Delft Een bejaard echtpaar (81 en 77) twijfelde vrijdagmorgen 10 oktober om 09.00 uur geen seconde toen een 36-jarige man de 81-jarige bewoner probeerde te overvallen. De man liep buiten op de Geerweg om de vuilniszak weg te brengen toen hij werd aangesproken door onbekende man. Deze vroeg hem of hij een briefje van 50 euro kon wisselen. Toen de man aangaf ook wel genoegen te nemen met de twee keer twintig euro die Cor in zijn portemonnee had, rook hij onraad. Op weg terug naar binnen, werd de oude man van achteren door de vreemdeling bij zijn nek gepakt. De bejaarde man, reageerde instinctief en wist de overvaller een nekklem aan te leggen. Toen zijn echtgenote, bij de voordeur kwam en de worsteling aanschouwde, pakte zij haar in de haast verloren pantoffel en gaf de vreemdeling nog een paar tikken om de oren. Al snel kwam een voorbijganger op de fiets het echtpaar te hulp, werkte de verdachte naar de grond en ging er boven op zitten. Een man die op een dak in de buurt aan het werk was, kwam ook te hulp en bond de benen van de verdachte vast met een spanband. Politieagenten die snel op het tumult afkwamen, namen de verdachte over en brachten hem naar het bureau. Om het dappere echtpaar te bedanken en vooral ook te roemen om hun heldhaftige optreden kregen zij vrijdagmiddag uit handen van Bureauchef Marlé van Tol een bloemetje uitgereikt. De 36-jarige overvaller zit nog vast.

Geen verlichting komt fietser duur te staan
Zoetermeer De boete voor het fietsen zonder verlichting was niet het enige dat een 27-jarige man uit Zoetermeer zaterdag 11 oktober om 00.45 uur moest betalen. Agenten zagen hem fietsen op de Rokkeveensweg en gaven hem een boete voor het niet voeren van verlichting. Bij controle van zijn gegevens bleken er nog verschillende andere boetes open te staan, in totaal voor 1.278 euro. Op het politiebureau betaalde zijn moeder het openstaande bedrag