Trots op Nederland

Nieuws

Ed Sinke betaalde in 6 maanden 216.000 aan zijn BVs voor advieswerk

Rita Verdonk's voormalige adviseur, Ed Sinke, heeft van november 2007 tot en met mei 2008 in totaal EUR216.601 betaald aan zijn eigen bedrijf, Aspecto en zijn eigen management BV, Sinke-Nieuwenhuis BV. Dit is de voornaamste conclusie van het forensisch accountantsonderzoek dat Rita Verdonk vandaag tijdens een persconferentie openbaar heeft gemaakt. Ed Sinke heeft daarnaast in de maand juli 2008 ook nog eens 19 keer onrechtmatig ingelogd op de bankrekening van de stichting, terwijl hij op 25 juni aftrad als bestuurder. Dat is als computervredebreuk in strijd met artikel 138a van het wetboek van strafrecht. Verdonk heeft vandaag aangifte gedaan tegen Ed Sinke wegens computervredebreuk, en start maandag een juridische procedure tegen oud Trots op Nederland stichtingsbestuurders Ed Sinke en Rob Boelen om de onrechtmatige betaalde bedragen aan Aspecto en Sinke-Nieuwenhuis BV terug te vorderen.

Alhoewel Ed Sinke altijd publiekelijk heeft verklaard geen cent te hebben ontvangen voor zijn werkzaamheden voor Trots op Nederland, blijkt uit het accountantsonderzoek dat Ed Sinke in de periode november 2007 tot en met mei 2008 in totaal EUR216.000 heeft betaald aan zijn eigen bedrijf Aspecto en zijn eigen Management BV, Sinke Nieuwenhuis BV. Die betalingen zijn:


- Woordvoerster voor Rita Verdonk (aan Aspecto) EUR58.863 5 maanden
- Secretaresse (aan Aspecto) EUR27.270 6 maanden
- Onkosten (aan Aspecto en SNBV) EUR6.827 6 maanden
- Jan Nieuwenhuis (partner Ed Sinke) (aan SNBV) EUR123.641 6 maanden

Totaal EUR216.601 6 maanden

Alle bedragen zijn inclusief BTW, omdat een stichting die niet kan terugvorderen.

Rita Verdonk beschouwt het grootste gedeelte van deze betalingen onrechtmatig. Ze zal maandag een juridische procedure starten om de onrechtmatige betalingen terug te vorderen.

Het accountantsonderzoek concludeert dat de boekhouding van Sinke informeel van opzet was, dat facturen niet correct werden goedgekeurd, en dat de noodzakelijke functiescheiding - mede gezien het feit dat het grootste gedeelte van de betalingen naar de levenspartner van Ed Sinke gingen - niet aanwezig is geweest. Ed Sinke was als enige betalingsbevoegd in de stichting.

Het accountantsonderzoek concludeert dat veel betalingen pas achteraf zijn goedgekeurd door bestuurders Ed Sinke en Rob Boelen. Verder hebben Sinke en Boelen zichzelf decharge verleend op 9 juni 2008, terwijl de jaarrekening pas op 11 juni afgerond was en hun eigen accountantsonderzoek pas op 12 juni gereed was. Volgens een uitspraak van het Arresthof Arnhem van 2/12/1997 is het niet mogelijk dat bestuurders zichzelf decharge verlenen.

Daarnaast is Rita Verdonk door de ABN Amro geïnformeerd dat Ed Sinke gedurende de maand juli 2008 in totaal 19 keer is ingelogd op de stichting bankrekening, terwijl hij al op 25 juni was afgetreden als bestuurder. Dat is computervredebreuk, een strafbaar feit volgens artikel 138a van het wetboek van strafrecht. Naar aanleiding daarvan heeft Rita Verdonk vanmorgen aangifte gedaan tegen Ed Sinke op het politiebureau te Pijnacker.

Het accountantsonderzoek is uitgevoerd door het bureau Integis uit Overveen. Hier kunt u de verschillende elementen van het rapport downloaden.

PERSBERICHT
POWERPOINT PRESENTATIE PERSCONFERENTIE
MAIL ABN AMRO
NIEUWSBRIEF 18 JUNI
INTEGIS RAPPORT DEEL 1
INTEGIS RAPPORT DEEL 2
INTEGIS RAPPORT DEEL 3
INTEGIS RAPPORT DEEL 4