KNHS


Maikel van der Vleuten doet goede zaken in Oslo 12 oktober 2008
Maikel van der Vleuten

OSLO (KNHS) - In de openingswedstrijd van het nieuwe FEI wereldbekerseizoen in Oslo heeft Maikel van der Vleuten (Mierlo) de beste zaken gedaan van de daar startende Nederlandse ruiters. Van der Vleuten stuurde VDL Groep Parmala Douche in 35.25 seconden over het barrageparcours en werd daarmee vierde.

Vincent Voorn (Dinteloord), die zich met Audi's Alpapillon-Armanie ook voor de barrage had geplaatst, maakte een springfout en werd daarmee 12de. Voorn kreeg het foutje op de derde hindernis van het barrageparcours, waarop direct een hele scherpe wending volgde. "Ik heb het gevoel dat de schimmel echt heel goed in vorm is en we sprongen gemakkelijk de eerste ronde foutloos. Dat we in de barrage een foutje maakten is jammer. Vanaf dat moment heb ik het ook iets rustiger aan gedaan. Ik ben vooral tevreden over de wijze waarop Audi's Alpapillon-Armanie sprong. Dat geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden", aldus Voorn. In een wedstrijd met Accumlator eerder op zondag werd Voorn nog tweede met Audi's Radja.

De wereldbekerwedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Rutherford Latham met Guarana Champeix, die over het barrageparcours steeplede. De Deense ruiter Thomas Velin werd met Grim St. Clair tweede, voor de Zwitser Daniel Etter met Peu a Peu. Jos Lansink, die zich met Valentina van 't Heike ook voor de barrage had geplaatst, werd dankzij een foutloze rit zevende. Van het 39 deelnemers tellende veld plaatsten 13 combinaties zich voor de barrage. Leon Thijssen (Baarlo) met Olaf noteerde één springfout en werden zonder barrage 18de. Gerco Schröder (Tubbergen), eerder nog derde in een belangrijke wedstrijd met Eurocommerce Milano, noteerde twee springfouten en werd 27ste, terwijl Eric van der Vleuten (Mierlo) met VDL Groep Tomboy naast twee springfouten ook nog een strafpunt moest accepteren voor het overschrijden van de tijd. Daarmee eindigde Van der Vleuten senior op de 35ste plaats.
"Ik had de pech om als eerste van start te moeten gaan en probeerde een snelle tijd neer te zetten. Dan is het afwachten of iemand onder de tijd doorgaat en dat gebeurde jammer genoeg drie keer. Toch ben ik heel tevreden met dit resultaat en ik hoop komende week in Helsinki ook nog de nodige wereldbeker punten te pakken. Daardoor kan ik dan weer startmogelijkheden afdwingen in andere wereldbeker kwalificaties, waardoor ik mij voor de finale in Las Vegas, medio april 2009, kan plaatsen", aldus zoon Maikel van der Vleuten. Vader Eric vertelde zijn zoon de opdracht te hebben gegeven een strak foutloos rondje te rijden. "Hij moest als eerste en dan is het zaak om de concurrentie onder druk te zetten. Dat is goed gelukt. Je loopt dan altijd het risico dat anderen nog meer riskeren en dat het hen ook lukt. Dat gebeurde jammer genoeg drie keer, maar wij zijn dik tevreden met de vierde plek.
Op zowel vrijdag als zaterdag werden vader en zoon Van der Vleuten met resp. VDL Groep Owendel en VDL Groep Kentucky beide malen eerste en tweede in een 1.40 meter springparcours.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.oslohorseshow.com

Uitslag World Cup springen:


1) Rutherford Latham (Spa) - Guarana Champeix - 0 / 0 - 33.14
2) Thomas Velin (Den) - Grim St. Clair - 0 / 0 - 34.79
3) Daniel Etter (Zwi) - Peu A Peu - 0 / 0 - 35.01
4) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Parmala Douche - 0 / 0
- 35.25
12) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon-Armanie - 0 / 4 - 36.62
18) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - 4
27) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 8 35) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy - 9

Uitslag 1m50 met accumulator:


1) Steve Guerdat (Zwi) - Kador du Valon - 44 / 39.44
2) Vincent Voorn - Audi's Radja - 44 / 39.68
3) Nicolas Delmotte (Fra) - Isky de Baussy - 44 / 40.46
5) Eric van der Vleuten - VDL Groep Owendel - 44/ 40.70 11) Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 44 / 46.37 17) Leon Tijssen - Tyson - 44/ 56.57

Uitslag 1m40 springen (za):


1) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Owendel
2) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Kentucky
3) Helena Lundbäck (Zwe) - Bukosskis Cool On

Foto: Maikel van der Vleuten met VDG Groep Parmala Douche door: Remco Veurink / www.jmint.eu en www.melissen.net