Ingezonden persbericht


LAURENS VANTHOOR WINT ATS FORMULE 3 CUP RACE OP OSCHERSLEBEN!

Jonge Belgische coureur pakt overwinning in laatste race van het seizoen

OSCHERSLEBEN, 12 OKTOBER 2008 ­ Eind goed, al goed. Met een schitterende overwinning in de laatste race van het jaar op het circuit van Oschersleben (Duitsland), sloot Laurens Vanthoor de ATS Formule 3 Cup 2008 succesvol af. Ook in de eerste race op zaterdag was het Belgische talent heer en meester, maar zag zijn comfortabele voorsprong door een touche met een andere deelnemer in de allerlaatste ronde teniet worden gedaan. Zijn pure snelheid, die hij wist om te zetten in een poleposition en twee snelste raceronden leverde hem drie extra punten op. In de eindstand van het kampioenschap belandde de inwoner uit Heusden-Zolder met twee overwinningen, negen podiums, drie polepositions en twee snelste raceronden op de vierde plaats met 85 punten. In de Rookie Cup eindigde de Volkswagen fabrieksrijder op de tweede plaats met 112 punten.

VRIJE TRAININGEN + KWALIFICATIES:
Op het circuit van Oschersleben werd op vrijdagmorgen het startsein gegeven voor de eerste vrije training. Op de technisch uitdagende baan had Vanthoor het circuit vlot onder de knie. Echter op nieuwe banden kwam Vanthoor net een fractie te kort om deze sessie als snelste af te sluiten. Met redelijke verse banden begon hij daarna aan de afsluitende training op vrijdagmiddag. Toen deze banden naarmate de sessie vorderde steeds slechter werden, liet Vanthoor een nieuwe set onder zijn bolide monteren. De 17-jarige rijder wist daarmee de snelste tijd op de chrono's te zetten. Met veel vertrouwen begon hij aan de eerste kwalificatie van vrijdagmiddag. De rijder van Van Amersfoort Racing ging halverwege de dertig minuten durende sessie naar buiten en liet in zijn allereerste rondje direct de snelste tijd van het deelnemersveld noteren. Wanneer hij niet veel later de curbstones raakte en tijdelijk naast de baan terecht kwam, vervolgde hij met trillingen op het stuur de tijdtraining. Vanthoor was inmiddels teruggevallen naar de derde plaats. Nadat een gele vlag situatie was opgeheven ging hij voor de volgende snelle run. Na een vliegende ronde op het 3,667 meter lange circuit was hij uiteindelijk twee tienden sneller dan Sebastian Saavedra en eiste daarmee zijn derde poleposition van het seizoen op. Ook in de tweede kwalificatie van zaterdag gaf Vanthoor direct zijn visitekaartje af, door meteen de snelste ronde neer te zetten. Daarna zat hij midden in het verkeer waardoor de rijder met startnummer 2 langzaam uit zijn ritme raakte. Ook de nieuwe remschijven zorgden ervoor dat zijn wagen bij het remmen blokkeerde. Met een tijd van 1:21.595 moest Vanthoor genoegen nemen met de tweede plaats op de grid.

RACE 01 + 02:
Na een goede proefstart in de opwarmronde kwam Vanthoor op zaterdagmiddag niet goed van zijn plaats. Desondanks behield hij de eerste plaats en wist zijn leidende positie in de eerste ronden snel uit te bouwen. Toen Vanthoor zijn voorsprong met ruim vijf seconden op de nummer 2 (Saavedra) had vergroot en zijn banden steeds slechter werden, nam hij bewust wat gas terug. Vanthoor zette in zijn derde ronde zelfs de snelste tijd op de chrono's en leek op een zekere overwinning af te stevenen. Het venijn van de race zat echter in de staart toen twee langzamere deelnemers voor hem reden. Wanneer Adderly Fong in de Triple van de baan schoot en daarmee een grote stofwolk veroorzaakte, kwam de wagen van de Chinese rijder midden op de baan tot stilstand. De Italiaan Glioroso wist Fong op het nippertje nog te ontwijken, waarbij Vanthoor de gestrande wagen pas op het allerlaatste moment in zijn vizier kreeg. Hij ging flink in de ankers, maar gleed door de hoeveelheid grind op de baan automatisch in de zijkant van Fong. Vanthoor zag zijn overwinning als sneeuw voor de zon verdwijnen...

In de laatste race op zondag kwam Vanthoor met gebruikte banden bijzonder goed uit de startblokken. Hij wist poleman Cecotto direct te verschalken en kwam als leider in de wedstrijd de eerste bocht door. Vanthoor zat goed op snelheid en wist meteen een gat te slaan met zijn naaste concurrent. In de derde ronde realiseerde hij de snelste raceronde. Toen een achterblijver daarna voor hem spinde, wist Vanthoor deze ternauwernood te ontwijken, waardoor Cecotto het gat weer wist te verkleinen. Vanthoor hield de deur voor Cecotto stevig dicht, waarbij de rijder van HS Technik Motorsport met twee wielen naast de baan terecht kwam. Vanthoor gaf zijn leidende positie in de slotfase niet meer uit handen. Na achttien ronden pakte hij verdiend de volle winst.

LAURENS VANTHOOR: "We hebben dit weekend bewezen dat de combinatie Laurens Vanthoor, Van Amersfoort Racing en motorleverancier Volkswagen verreweg de snelste was. In de races van gisteren en vandaag was ik heer en meester en had ik hier twee keer moeten winnen. Gisteren kwam ik echter op het allerlaatste moment een gestrande wagen tegen, die ik niet meer kon ontwijken. Ik baalde daar echt verschrikkelijk van. Vandaag was ik Cecotto snel voorbij en wist hem ondanks dat de banden slechter werden, voor te blijven. Wanneer ik terugkijk op het seizoen mag ik zeker tevreden zijn. Ik heb een flinke stap gemaakt vanuit de karting naar de Formule 3 en moest in het eerste gedeelte van het seizoen veel leren. In de tweede helft wist ik mee te strijden om de overwinningen en heb ik laten zien wie ik ben. Ik ga vanavond een lekkere zak met friet eten om even na te genieten van de overwinning!"

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP ­ OSCHERSLEBEN, ZATERDAG 11 OKTOBER 2008


01. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, 25:09.512
02. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, + 03.718s
03. Philipp Eng, Ombra Racing, + 11.930s 18. LAURENS VANTHOOR, VAN AMERSFOORT RACING, + 01 ronde

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP ­ OSCHERSLEBEN, ZONDAG 12 OKTOBER 2008


01. LAURENS VANTHOOR, VAN AMERSFOORT RACING, 25:09.080


02. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, + 00.330s
03. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, + 00.702s

EINDSTAND ATS FORMULE 3 CUP 2008:

01. Frédéric Vervisch, Jo Zeller Racing, 120 punten
02. Sebastian Saavedra, HS Technik Motorsport, 99 punten
03. Johnny Cecotto, HS Technik Motorsport, 99 punten
04. LAURENS VANTHOOR, VAN AMERSFOORT RACING, 85 PUNTEN


05. Matteo Chinosi, Ombra Racing, 73 punten

Nieuws en foto's zijn ook verkrijgbaar via Laurens Vanthoor's officiële website: www.laurensvanthoor.be. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com).