NPS/VARA/VPRO
vpro | nps | vara / BUITENHOF NIEUWSBRIEF /

11 oktober 2008
www.buitenhoftv.nl

Buitenhof 12 oktober 2008
Zondag, 12.10 uur, Nederland 1.

President van de Hoge Raad der Nederlanden

Hij is de enige in de hele Nederlandse rechterlijke macht die op zijn toga een hermelijnen bontkraag draagt: mr. Willibrord Davids, president van de Hoge Raad der Nederlanden. Na ruim vier jaar neemt hij aan het einde van deze maand afscheid van het hoogste rechtscollege in ons land. In Buitenhof een interview met Davids over de positie en het gezag van de Hoge Raad, over gerechtelijke dwalingen en het vermogen tot zelfreflectie binnen de magistratuur.

Macht te koop

In Buitenhof een debat over het kopen van invloed in de politiek. Marco Pastors, voormalig lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam en Ruud Koole, hoogleraar politieke wetenschappen (en oud voorzitter van de PvdA) discussiëren over de plannen van minister ter Horst over partijfinanciering. Mogen gefortuneerde geldschieters nieuwe politieke bewegingen financieren door in één keer grote bedragen op tafel te leggen? De bestaande politieke partijen wijzen megafinanciering af, terwijl nieuwe bewegingen daar juist voorstander van zijn.

De kredietcrisis en onze pensioenfondsen

De vrije val van de financiële markten deze week betekent een grote klap voor de pensioenfondsen. Financiële buffers smelten als sneeuw in de zon. Sinds het begin van het jaar is al meer dan tien procent van het pensioenvermogen verdampt. In Buitenhof een gesprek met Flip de Kam, hoogleraar Overheidsfinanciën, en Marc Heemskerk, actuaris bij adviesbureau Mercer. Hoe veilig zijn onze pensioenen voor de kredietcrisis?

>

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 12 oktober, 12.10 uur, Nederland 1.

Presentatie: Clairy Polak Columnist: Désanne van Brederode Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Misja Pekel, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ewald Engelen
Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.
>

Uitzending: 12 oktober 12.10 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.30 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column nog eens rustig nalezen.

Bekijk hier de uitzending van zondag 5 oktober: Neelie Kroes en Nout Wellink.