GroenLinks

GroenLinks wil parlementair onderzoek naar beveiliging militaire objecten

12 oktober 2008

Alberto Stegeman toont in het SBS6 programma Undercover in Nederland aan dat het kinderlijk eenvoudig is om onbevoegd militaire bases in Nederland binnen te dringen, daar de nacht door te brengen en zelfs doodleuk weer met een militaire truck te vertrekken. Beveiliging van militaire objecten blijkt een lachertje. Dat dit, ondanks, het zeer kritische Rekenkamer rapport uit 2005 vandaag de dag nog kan, dwingt volgens GroenLinks tot een parlementair onderzoek.

De fractie van GroenLinks heeft de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Defensie gevraagd om de commissie terug te roepen van reces en met spoed een debat met de minister te beleggen. Daar kunnen tal van urgente vragen beantwoord worden, zoals de schriftelijke  vragen die GroenLinks afgelopen vrijdag al indiende op basis van berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Tevens kan de commissie starten met de voorbereiding van een parlementair onderzoek.

Hieronder treft u de brief aan die wij heden per mail verzonden hebben:

Aan de voorzitter van de                     Amsterdam, 12 oktober 2008
Vaste Kamercommissie voor Defensie
Hans van Baalen

Geachte voorzitter, beste Hans,

Wij zijn, na het zien van de reportage van Alberto Stegeman in Undercover in Nederland, onthutst over de erbarmelijke staat waarin het beveiligingsbeleid van Defensie verkeert. De beveiliging van belangrijke bases is een gatenkaas. Elementaire regels bij systemen gebaseerd op chippassen worden met voeten getreden omdat passen systematisch niet worden gecontroleerd of beveiligde poorten structureel open staan. Dit heeft niets met een gebrek aan financiële middelen te maken, zoals een woordvoerder van Defensie afgelopen vrijdag in het AD leek te suggereren. Ook lijkt iedere registratie van het gebruik van militair materieel te ontbreken, getuige het feit dat Stegeman ongehinderd met een truck een landmachtbasis kan afrijden. De locatie van het materieel en daarbijbehorende (contact)sleutels worden kennelijk niet adequaat geadministreerd.

Het is onbegrijpelijk dat het zo slecht gesteld is met de beveiliging van militaire objecten. Is het zeer kritische Rekenkamer rapport dat in 2005 is verschenen al weer vergeten? Stelde de aanscherping van het beleid van de toenmalige minister van Defensie - dat daarop volgde -niets voor? Heeft de minister van Defensie ten onrechte afgezien van twee belangrijke aanbevelingen, namelijk het regelmatig extern laten toetsen van de veiligheid en het versterken van de bevoegdheid van de Beveiligingsautoriteit? Wat is er door de huidige minister ondernomen, bijvoorbeeld n.a.v. de diefstal van een kwart miljoen euro aan verbindingsapparatuur afgelopen september? Wat denkt de minister nu te gaan doen, om te voorkomen dat kwaadwillende personen misbruik maken van de publiek geworden lekken in de beveiliging? Onderkent de minister dat militair personeel zich niet veilig voelt, getuige de bereidheid om tips en commentaar te geven voor de reportage van Stegeman?

Gelet op deze en veel andere vragen stellen wij het volgende voor;

1.Dat de Vaste Kamercommissie van Defensie terugkomt van reces en met spoed een overleg met de minister van Defensie houdt;
2.Dat de schriftelijke Kamervragen, die GroenLinks afgelopen vrijdag n.a.v. de berichtgeving in het AD al heeft gesteld, voorafgaand aan dat overleg beantwoord worden;
3.Dat de Vaste Kamercommissie zelf een parlementair onderzoek start om te achterhalen hoe de verwaarlozing van de beveiliging heeft kunnen ontstaan en aanbevelingen formuleert om dit in de toekomst te voorkomen.

Wij hopen dat u bereid bent om te bevorderen dat onze verzoeken ook procedureel hun beslag kunnen krijgen en de Kamercommissie met spoed bijeen kunt roepen.

Met vriendelijke groeten,

Femke Halsema
Isabelle Diks