Vereniging van Effectenbezitters

Nederlandse staat moet België volgen met gebaar naar aandeelhouders Fortis

De Nederlandse Staat moet - in navolging van de Belgische regering - een fonds oprichten om gedupeerde Fortis-aandeelhouders te compenseren.

Met de verkoop van een groot deel van Fortis Bank Belgie aan BNP Paribas heeft de Belgische regering een flink minderheidsbelang gekregen in BNP Paribas. De Belgische regering heeft aangekondigd een fonds op te richten waarin een deel van de mogelijke koerswinsten en dividenden die de Staat boekt op haar belang in BNP Paribas wordt gestort. Doel van het fonds is de kleine, gedupeerde aandeelhouders van Fortis te laten deelnemen in de eventuele winsten op BNP Paribas. Institutionele beleggers kunnen niet van deze regeling profiteren.

Het Ministerie van Financiën zou er voor kunnen kiezen een vergelijkbaar fonds op te zetten waarin de eventuele winsten op de verkregen bedrijfsonderdelen van Fortis in Nederland en ABN Amro terechtkomen met als doel deze te laten toekomen aan de huidige aandeelhouders Fortis.

De Vereniging van Effectenbezitters moedigt een dergelijk fonds aan als eerste stap, hoewel de hieruit voortvloeiende compensatie nog onvoldoende, onzeker en in strijd met de gelijke behandeling van alle aandeelhouders is.

Vereniging van Effectenbezitters

http://www.veb.net/