Technische Universiteit Delft

The Secret
door M&C

Studium Generale - De film The Secret werd lang van tevoren aangekondigd en schiep daarmee grote verwachtingen. De film verhaalt over een geheim dat eeuwenlang mondeling werd doorgegeven en werd verborgen voor het overgrote deel van het onderdrukte volk.

13 oktober 2008 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

door Jurgen Deleye

Volgens de makers zouden alle grote geesten het geheim gekend hebben: Edison, Einstein, Martin Luther King, Thomas Jefferson, enzovoorts. Allen hadden ze dé kennis die hen vervolgens groot maakte.

Met The Secret lijken alle doelen te verwezenlijken: geluk, geld, gezondheid. Als je iets echt wilt, dan trek je het automatisch aan en vormt het universum zich rond de geconcentreerde gedachte. Geen ambities buiten bereik. Belangrijk is het vormen van een concrete gedachte, en eenmaal afgestemd zijn de mogelijkheden van het geheim bijna oneindig.
Maar is het echt een secret? Werkt het echt zo eenvoudig? En als je niet krijgt wat je wilt, ben je dan een slachtoffer, eigen schuld, dikke bult? Heeft een kankerpatient zijn of haar ziekte alleen aan zichzelf te danken? Waar zit de illusie in een theorie die zegt dat werkelijk alles maakbare illusie is?

Jurgen Deleye, schrijver voor o.a. Grenswetenschap.nl, is onafhankelijk onderzoeker en houdt zich bezig met grenswetenschappelijke onderwerpen.

Toegang gratis