AutoRai

Hirvonen en Duval bezorgen Ford dubbelpodium in Corsica

(10/13/2008)
Het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team heeft zich vandaag als tweede en derde weten te plaatsen tijdens de 13^e ronde van het FIA World Rally Championship. Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen verzekerden zich van een tweede plaats in hun Ford Focus RS World Rally Car door 6.9 seconden eerder de finish in Ajaccio te bereiken dan hun teamgenoten François Duval and Patrick Pivato, die eveneens in een Ford Focus RS WRC reden.

Hirvonen en Duval streden voor de tweede en derde plaats tijdens de eerste twee dagen, waarbij het gat nooit groter werd dan zes seconden. Echter, toen Hirvonen op de eerste dag een kuil in de weg raakte en moest stoppen om zijn band te vervangen, werd het scorebord omgedraaid. De 28-jarige Fin zakte af naar een vijfde positie achter teamgenoot François Duval, Jari-Mattui Latvala en Petter Solberg. Toen Solberg later ook de dupe werd van een lekke band, wist Hirvonen naar de vierde plek te klimmen en zo de titelaspiraties van Ford en Hirvonen nieuw leven in te blazen.

Duval checkte opzettelijk te vroeg in bij de start van het laatste gedeelte om een tijdstraf van twee minuten te krijgen, terwijl Latvala bewust te laat inklokte om een tijdstraf van 90 seconden te krijgen. Dit zorgde ervoor dat Hirvonen beslag kon leggen op de tweede positie. Door de extra verdiende punten bedraagt zijn achterstand met nog twee rallyâs te gaan in het klassement nu 14 punten, terwijl het als tweede geklasseerde BP Ford Abu Dhabi Team de achterstand tot 23 punten terug heeft weten te brengen.

Het Mediterrane eiland werd gedurende de gehele rally onafgebroken door zon overgoten en bood met een parcours van ruim 359 kilometer langs de westkust een schitterende locatie. De bochtige bergwegen vormden een grote uitdaging voor de rijders, terwijl de mix van hoge temperaturen en gaten in het asfalt het uiterste vroegen van de Pirelli PZero-banden.

âIk waardeer enorm wat Jari-Matti en François hebben gedaan om mij te helpen in deze titelrace,â aldus Hirvonen. âGedurende de gehele race waren er enorme gaten in het asfalt en ik zag 4 kilometer na de start een kuil in het wegdek zitten. Ik besloot er overheen te rijden -iets wat je soms wel doet en soms niet- maar helaas sloeg de klap een gat in mijn rechtervoorband. Ik had dit kunnen voorkomen door om de kuil heen te rijden dus het was mijn eigen fout. Ik moest soppen om de band te vervangen.â

âEr is nog steeds een kans om de titel te winnen en ik zal al het mogelijke proberen in Japan en Groot-Brittannië. Ik ben erg tevreden over mijn snelheid op asfalt en mijn vertrouwen op deze ondergrond is na vandaag en vorige week in Spanje enorm gestegen,â voegt hij vervolgens toe.

Duval werd vorige week voor de eerste keer sinds 2004 bij het team gehaald vanwege zijn ervaring op asfalt. Na zijn vierde plaats vorige week in Spanje is hij erg tevreden met zijn derde plaats van vandaag. âIk heb geen enkele fout gemaakt en het podium is een geweldig resultaat,â licht de 27-jarige Belg toe. âMijn rol was het team zoveel mogelijk te helpen en dat heb ik vandaag gedaan door Mikko te laten passeren. Het was een moeilijke race en ik heb hard moeten werken voor de derde plaats. De wegen zijn erg smal en moeilijk om te besturen, maar dat is waar ik van houd.â

Khalid Al Qassimi en Michael Orr finishte als twaalfde in Fordâs andere Focus RS WRC. âIk heb dit weekend dingen aan de auto veranderd en ik ben daar nu bijna tevreden over. Ik moet nog veel leren op asfalt want ik heb slechts een geringe ervaring, maar in de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Over het algemeen ben ik dan ook tevreden over dit weekend.

Malcolm Wilson, directeur van het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team, geeft een verklaring voor de keuzes van het team: âRallyrijden is een complexe sport met vele facetten en de situatie van vandaag was verre van ideaal. We moeten er alles aan doen om voor de derde achtereenvolgende keer het merkenkampioenschap te winnen en daarnaast moeten we alles proberen om Mikko te helpen bij het winnen van het rijderskampioenschap.â

Mark Deans, motorsportdirecteur van Ford Europe, licht toe: âHet is een fantastisch resultaat wanneer drie Fordâs een plaats binnen de top 4 bekleden. We hebben onze ambities op de titel levend gehouden vandaag. Het zal moeilijk worden om opnieuw eerste te worden in het merkenkampioenschap, maar we zullen er alles aan doen tijdens de laatste twee rallyâs. We hebben een fantastische groep rijders en de terugkeer van Jari-Matti Latvala in het offciële team zal onze kansen in Japan vergroten.â

Volgende ronde
Na twee asfaltrallyâs zal het de voorlaatste rally volgende maand plaatsvinden op gravel. De rally van Japan (30 oktober â 2 november) zal opnieuw worden verreden op het meest noordelijkste eiland van Hokkaido, maar heeft in tegenstelling tot de voorgaande editie een nieuwe basis in Sapporro en een compleet nieuwe route.