Woonbond


13-10-2008

Landelijk energieconvenant ondertekend

Op het vrijdag 10 oktober door de Woonbond in Ede gehouden symposium de Dag van de energie hebben de Woonbond, de branchevereniging van woningcorporaties Aedes en WWI-minister Vogelaar het Convenant energiebesparing corporatiesector ondertekend. Daarmee hebben de drie partijen afgesproken dat ze zich de komende jaren gezamenlijk zullen inzetten voor een energiebesparing van twintig procent in de huidige woningvoorraad en het extra energiezuinig maken van de nieuwbouw.

Het landelijke convenant is bedoeld als kader, dat verhuurders en huurders(organisaties) op lokaal en regionaal niveau nader kunnen invullen, bijvoorbeeld bij het maken van afspraken over het energiezuiniger maken van wijken, buurten en complexen. Aedes en de Woonbond zullen hun achterbannen daarbij ondersteunen, onder meer via voorlichting en advisering; het rijk stelt daarvoor de nodige budgetten ter beschikking. Voor huurders(organisaties) gaat volgend jaar onder andere het omvangrijke programma De Woonbond bespaart van start.

Aedesvoorzitter Van Leeuwen vond het convenant belangrijker dan de financiële crisis: Dit gaat namelijk niet om inzakkende beurzen, maar om ons leven. We moeten nu wat doen, anders keert het milieu zich tegen ons. Woonbondvoorzitter Jan Laurier onderstreepte dat en betitelde het energieconvenant als honderd procent winst voor huurders en hun organisaties, voor de sector en de bestuurlijke verhoudingen en niet in de laatste plaats voor het milieu. Minister Vogelaar toonde zich eveneens erg tevreden over het gesloten convenant en zei dit hartstikke belangrijk te vinden. Nu kunnen we de energiebesparing in de corporatiesector stevig gaan aanpakken.

Meer over de Dag van de energie vindt u begin november in nummer 9 van Woonbondtijdschrift Woonbondig.