Senternovem


10-10-2008 | Comité van Lidstaten identificeert zeer zorgwekkende stoffen

Op basis van de publieke consultatie (zie nieuwsbericht van 7 juli 2008) heeft het Comité van Lidstaten de eerste vijftien zeer zorgwekkende stoffen geïdentificeerd. Deze stoffen worden naar verwachting eind deze maand geplaatst op de lijst met stoffen die kandidaat zijn voor autorisatie.
Het gaat om de volgende stoffen:

4,4'- Diaminodiphenylmethane (4,4'-methylenedianiline)

5-tert-butyl-2,4,6-trinitro-m-xylene (musk xylene)

Alkanes, C10-13, chloro (Short Chain Chlorinated Paraffins)

Anthracene

Benzyl butyl phthalate

Bis (2-ethyl(hexyl)phthalate) (DEHP)

Bis(tributyltin)oxide (TBTO)

Cobalt dichloride

Diarsenic pentaoxide

Diarsenic trioxide

Dibutyl phthalate

Hexabromocyclododecane (HBCDD)

Lead hydrogen arsenate

Sodium dichromate, dihydrate

Triethyl arsenate

Vanaf 1 juni 2011 geldt voor deze stoffen een meldingsplicht. De aanwezigheid van deze stoffen in voorwerpen in hoeveelheden van meer dan 1 ton per producent/importeur per jaar en in gehaltes van meer dan 0,1% (w/w) moet gemeld worden aan het ECHA (art. 7 lid 2 van REACH).

Daarnaast geldt een informatieplicht vanaf het moment dat een zeer zorgwekkende stof op de kandidaatlijst is geplaatst. Leveranciers van voorwerpen waarin deze stoffen voorkomen in gehaltes van meer dan 0,1% zijn verplicht om aan de afnemer informatie (ten minste de naam van de stof) bekend te maken om een veilig gebruik van het voorwerp mogelijk te maken.

Ook geldt voor de leveranciers van stoffen of preparaten o.a. voor stoffen die op de kandidaatslijst zijn geplaatst een plicht om een veiligheidsinformatieblad op te stellen en te verstrekken aan afnemers.

Het ECHA heeft inmiddels een persbericht gepubliceerd met nadere informatie.