Gemeente Enschede

Architectuurwedstrijd voor woongebied 't Vaneker

Bouw natuurlijk je eigen vrijheid

Architecten uit heel Nederland en een aangrenzend deel van Duitsland kunnen meedoen aan een architectuurwedstrijd voor het nieuwe Enschedese woongebied 't Vaneker, aan de noordrand van Enschede. De ideeënprijsvraag Bouw natuurlijk je eigen vrijheid wordt georganiseerd door de Gemeente Enschede en de Rabobank. Doel is om de kavelkopers, die in 't Vaneker een grote vrijheid krijgen, de waarde en schoonheid te laten zien van hoge architectonische kwaliteit.

In 't Vaneker geeft de gemeente kavels uit voor woningen in de hogere prijsklasse: `exclusieve woningen op riante kavels'. De gemeente wil geen gedetailleerde voorschriften geven voor beeldkwaliteit. De kavelkoper krijgt veel vrijheid om naar eigen wens te bouwen. Juist dan is een hoog niveau van architectonische kwaliteit noodzakelijk. Om opdrachtgevers daartoe te stimuleren, is de architectuurprijsvraag bedacht. Eerder bleek in de Enschedese wijk Roombeek al, dat een prijsvraag kan bijdragen aan de belangstelling van opdrachtgevers voor hoogstaande architectuur.

Twentse clusters
De gemeente heeft zich voor 't Vaneker deels laten inspireren door het traditionele Twentse boerenerf. Op zo'n erf staan veelal losse gebouwen (woonhuis, stal, schuren) gegroepeerd om een centrale erfverharding.
Zo'n erf komt in 't Vaneker terug als een Twents cluster: een aantal grote kavels, meestal vier, bij elkaar en afgescheiden van andere clusters door een houtwal.

Vernieuwend en traditioneel
Nu schrijft de gemeente onder de naam Bouw natuurlijk je eigen vrijheid een ideeënprijsvraag uit om te laten zien hoe particulieren kunnen komen tot een vernieuwend ontwerp, dat de herinnering aan de traditionele Twentse hoeve levend houdt. De gemeente werkt hierbij samen met de Rabobank.

Samenwerken bewoners
De deelnemers aan de prijsvraag wordt een schetsontwerp gevraagd voor één van de vier kavels van een Twents cluster. Daarnaast schetst de architect een beeld van het cluster als geheel. Het resultaat leidt tot een bijzonder hoge woonkwaliteit en moet passen in het Twentse cultuurlandschap.
De vraag is ook, hoe het ontwerp samen met de drie naburige woningen tot een nieuw Twents cluster kan worden uitgebouwd. Daarom moet de inzender tevens aangeven hoe de vier bewoners en hun architecten zouden kunnen samenwerken bij het realiseren van een hoeve.

Prijzen
De inzendtermijn loopt tot 15 januari 2009. De jury onder voorzitterschap van burgemeester Peter den Oudsten reikt in maart 2009 de volgende prijzen uit : één eerste prijs van EUR 5.000,- en vier tweede prijzen van EUR 2.500,-. Daarnaast is er een publieksprijs van EUR 2.500,-.
De uit deze prijsvraag voortkomende ideeën zijn bedoeld om een beeld te vormen van de mogelijkheden die 't Vaneker biedt. Het is ook mogelijk dat ideeën of ontwerpen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Meer informatie is te vinden op www.enschede.nl/goto/vaneker.

't Vaneker maakt deel uit van Lonneker Land, een uitgestrekt groengebied tussen Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Losser. Naast landbouwgrond met houtwallen en erfbosjes zijn er ook landgoederen te vinden, uitgestrekte bossen en heideveldjes.

Geplaatst: 13 October 2008.

13 oktober 2008