Senternovem


10-10-2008 | Vakavonden Energielabel en isoleren

Bouwmaat, Isover en SenterNovem organiseerden afgelopen september 3 vakavonden in de Bouwmaat vestigingen Utrecht, Amsterdam en Delft. De huidige hoge energiekosten en media aandacht rond het verplichte Energielabel waren de reden om de vakavonden te organiseren. Knus tussen de schappen werd uitgelegd wat je als aannemer of klusbedrijf met dat Energielabel kan. En hoe overtuig je je klanten van het nut van energiebesparende maatregelen?

vakavond Energielabel-isoleren sept 2008

Adviseer je klant
Aan de hand van het Energielabel van een woning kun je het onderwerp energiebesparing bespreekbaar maken bij je klanten. Hoe? Door bewoners bewust te maken van het huidige energieverbruik. Aannemers en klusbedrijven zouden hun kennis veel beter moeten benutten. Wijs de klant op de mogelijkheden van isoleren bij het aannemen van bijvoorbeeld een badkamerrenovatie. Isoleren van het dak of plaatsen van HR++ ramen levert een stevige besparing op de maandelijkse energierekening. Dat is prettig voor de klant én levert extra omzet op.

Energiekosten + subsidies
SenterNovem liet het effect van de stijgende energiekosten op de totale woonlasten zien met een voorbeeld van een ingrijpende renovatie van een woonhuis. Verrassend was te zien dat de besparing op de energierekening, als gevolg van de genomen energiebesparende maatregelen, dermate groot is dat de maandelijkse woonlasten zes procent lager (!) uitkomen in vergelijking met de situatie vóór renovatie. Tel daarbij op subsidies voor energiebesparende installaties (www.senternovem.nl/duurzamewarmte), dan blijkt dat het nemen van energiebesparende maatregelen juist nu loont!

Energiebesparingsverkenner.nl
Om die boodschap eenduidig over te brengen ontwikkelde SenterNovem de Energiebesparingsverkenner voor woningen. Met dit online instrument krijgt de aannemer/klusser de mogelijkheid om, samen met zijn klant, energiebesparende maatregelen en de financiële gevolgen eenvoudig in beeld te brengen. Tevens geeft de verkenner een indicatie van het te behalen energielabel.

Meer informatie over het Energielabel, renoveren en duurzaam bouwen kunt u vinden op www.senternovem.nl/kompas