Partij van de Arbeid

'Toezicht op gemeenten aanscherpen'

13-10-2008 04:12

De PvdA-fractie is bezorgd over het aantal gemeenten en provincies dat geld heeft uitstaan bij buitenlandse banken die in de problemen zijn gekomen. Tweede-Kamerlid Pierre Heijnen wil daarom dat het financieel beheer over spaargeld voortaan door het Ministerie van Financiën wordt gedaan.

Tot nu toe is bekend dat de gemeenten Asten, Goes, Zundert en de provincie Zeeland op dergelijke buitenlandse banken geld hebben uitstaan. Heijnen meent dat de kredietcrisis heeft aangetoond dat gemeenten op financieel gebied expertise missen en stelt voor dat het Ministerie van Financiën het beheer op zich neemt. Als we lessen moeten trekken uit de crisis, laat dit er dan één zijn, zegt hij.

Publieke middelen die gereserveerd worden voor toekomstige uitgaven, moeten veilig worden weggezet, legt het Kamerlid verder uit. Het beheer van de financiën, de zogenoemde treasury-functie, kan vooral door kleinere gemeenten moeilijk op een adequate wijze worden ingevuld. Eerder bleek dit ook al bij een doorlichting van deze treasury-functie bij provincies.

Heijnen wil er daarom in de Tweede Kamer werk van maken om het toezicht van het Ministerie van Financiën te verscherpen. Bij de begrotingbehandeling Binnenlandse Zaken zal hij voorstellen indienen om de Wet Financiering Decentrale Overheden hiertoe te wijzigen.