Politie neemt acht rijbewijzen in bij alcoholcontroles

Regio, 13-10-2008 o De politie heeft het afgelopen weekend acht rijbewijzen ingevorderd van bestuurders die werden betrapt op het rijden onder invloed. Drie waren betrokken bij een ongeval. Bij de ademanalyse werd boven de limiet van 220 ug/l geblazen en boven de invorderingsgrond. Deze ligt op 350 ug/l voor de beginnend bestuurder en voor anderen op 570 ug/l. Naast dat de bestuurders hun rijbewijzen hebben moeten inleveren, maakt de politie proces-verbaal tegen ze op.

In Hillegom werd maandag 13 oktober rond 01.25 uur op de Weerlaan een 35 jarige automobilist uit Nieuw Vennep gecontroleerd. De politie stelde drankgebruik bij de man vast en hield hem aan. Hij werkte mee aan een ademanalyse. Die had een uitslag van 820 ug/l. Verder inde de politie nog drie openstaande boetes van de man. In 2004 had hij ook al eens een keer voor het rijden onder invloed een proces-verbaal gekregen.

In Katwijk reed zaterdag 11 oktober rond 21.20 uur een 39 jarige man uit Leiden met zijn auto een op de Badstraat geplaatst rek voor fietsen en twee paaltje omver. In plaats van om dit te melden bij de politie waardoor de schade met de gemeente geregeld kon worden, ging hij er vandoor. Dit werd gezien door getuigen die het kenteken van de auto noteerden en doorgaven aan de politie. Via de tenaamstelling kwam men op het woonadres van de man in Leiden. Daar werd hj aangehouden. Zijn ademanalyse gaf als uitslag 425 ug/l. In verband met het feit dat het hier om een doorrijden na aanrijding ging, dit een misdrijf is en er drank was gebruikt werd zijn rijbewijs ingenomen ondanks dat de uitslag beneden de invorderingsgrond lag.

In Rijnsburg hield de politie zaterdag 11 oktober rond 04.25 uur op de Noordwijkerweg een 19 jarige automobilist uit Rijnsburg aan. Hij zat met te veel drank op achter het stuur van zijn auto. De uitslag van zijn ademanalyse was 570 ug/l.

In Leiden reageerde maandag 13 oktober rond 00.20 uur een 63 jarige automobilist uit Leiden niet op stoptekens van de politie of wat dan ook. Op de Plantagelaan reed hij tegen een daar geparkeerde auto en reed door. Ter hoogte van de Kraaierstraat lukt het de politie om de man klem te rijden. Hij bleek te veel te hebben gedronken. Er volgde een ademanalyse die als uitslag gaf 615 ug/l. Na zijn vrijlaten presteerde hij het om zijn achter gelaten auto weer op te zoeken en wederom achter het stuur te kruipen. De politie vermoedde dit al, was alert, greep onmiddellijk in en voorkwam zo dat hij het verkeer in gevaal zou kunnen brengen.

In Benthuizen hield de politie zaterdag 11 oktober rond 01.10 uur op de Dorpsstraat een 17 jarige bromfietser uit Zoetermeer aan. Hij had te veel gedronken. De uitslag van zijn ademanalyse was 420 ug/l..

In Koudekerk aan den Rijn reed zaterdag 11 oktober rond 04.20 uur een 27 jarige automobilist uit Koudekerk aan den Rijn in beschonken toestand tegen een op de Prins Bernhardstraat geparkeerde auto. Door de klap belandde deze auto tegen een andere geparkeerde auto. Er was veel materiële schade. De politie hield de man aan en onderwierp hem aan een ademanalyse. De uitslag daarvan was 980 ug/l. Het was voor hem de tweede keer dat hij voor het rijden onder invloed werd aangehouden. In 2003 werd hij met 780 ug/l. betrapt.

In Waddinxveen controleerde de politie zaterdag 11 oktober rond 22.00 uur een 22 jarige automobilist uit Waddinxveen. Bij die controle bleek van drankgebruik. Hij werd aangehouden en er volgde een ademanalyse. De uitslag daarvan was 370 ug/l.

In Gouda was zaterdag 11 oktober een 41 jarige motorrijder uit Gouda het niet eens met de uitslag van zijn ademanalyse die werd gehouden na een controle op de Zeugstraat. Bij die controle die om 22.40 uur plaatsvond, stelden de agenten drankgebruik vast. De uitslag van zijn ademanalyse was 885 ug/l. De man twijfelde aan die uitslag en liet voor eigen kosten een tegenonderzoek doen. Ten bedrage van 85,50 liet hij een bloed van hem afnemen dat zal worden onderzocht op de hoeveelheid alcohol in het bloed.

Wel proces-verbaal geen invordering Verder kregen nog acht bestuurders van motorvoertuigen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Deze bestuurders kwamen boven de limiet van 220 ug/l (90 ug/l beginnend bestuurder) uit maar bleven onder de invorderingsgrond van 570 ug/l (350 ug/l voor beginnend bestuurder. Het ging hier om de plaatsen Voorhout, Leiden ( 3x ), Hazerswoude-Rijndijk, Waddinxveen en Bodegraven ( 2x ). In het belang van de verkeersveiligheid zal de politie blijven controleren op het gebruik van alcohol in het verkeer.