Havenziekenhuis

OK's Havenziekenhuis Rotterdam weer open
Rotterdam, 13 oktober 2008- Het Havenziekenhuis Rotterdam heeft alle operatiekamers weer in gebruik genomen. De directie van het ziekenhuis sloot de OK's op 27 september, omdat zeven patiënten na een operatie ziek werden.
Sinds maandag 13 oktober zijn de operaties in het Havenziekenhuis hervat.

De oorzaak van het ziek worden van de patiënten is een bacteriële infectie. Uit onderzoek is gebleken dat een anesthesiemiddel besmet is geraakt met een bacterie. Dit is de oorzaak van de infectie geweest. Het Havenziekenhuis heeft inmiddels de werkwijze met dit middel zodanig aangepast dat herhaling van de infectie voorkomen wordt. Nu worden uitsluitend eenpersoons verpakkingen van dit middel gebruikt. De aangepaste werkwijze is in de eerste week van oktober getraind met de OK-medewerkers en de anesthesiologen.
De externe onderzoekscommissie onder leiding van dr. J. van Steenbergen (epidemioloog en verbonden aan het RIVM) heeft vastgesteld dat er voldoende informatie beschikbaar is om weer veilig te werken op de OK's van het Havenziekenhuis. De heropening is afgestemd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het Havenziekenhuis Rotterdam heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra op de hoogte gesteld van de conclusies van de externe onderzoekscommissie.