Raad van State


maandag 13 oktober 2008
10.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van West Maas en Waal heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Ruivertweg in Dreumel. De vergunning maakt het mogelijk 5.999 in plaats van 1.500 nertsen te houden. De nertsenhouder is het niet eens met het voorschrift in de vergunning waarin is bepaald dat alleen nertsen van buiten het bedrijf mogen worden 'gepelsd'. Volgens hem zijn juist alleen zijn zelf gefokte nertsen bedoeld. Daarom verzoekt hij de Raad van State het voorschrift te schorsen. (zaaknummer 200806392/2)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Nederlek heeft verleend voor de aanleg van een nieuw voetbalcomplex bij de Breekade/Tiendweg in Krimpen aan de Lek. De vrijstelling maakt de verhuizing van het voetbalcomplex naar de rand van de gemeente mogelijk. Het complex ligt nu nog in het centrum van Krimpen aan de Lek, maar moet daar weg omdat de gemeente daar een woonzorgcentrum wil bouwen. De vereniging Milieudefensie en de Belangengroep Omwonenden Crimpenerhout vinden de bouw van het woonzorgcentrum niet nodig. Volgens hen mag de gemeente het woningaanbod in het centrum niet uitbreiden omdat de gemeente in het Groene Hart ligt. (zaaknummer 200801914/1)

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Merwedestraat en omgeving" van de gemeente Arnhem. Het plan maakt de komst van een nieuw bedrijventerrein en de uitbreiding van een moskee op het Merwedeterrein mogelijk. Bij het vaststellen van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad het amendement "Voor wat hoort wat" aangenomen. In dit amendement is bepaald dat de bomen die eerder op het Merwedeterrein zijn gekapt gecompenseerd zullen worden. Het amendement is niet in het plan verwerkt. Het goedkeuringsbesluit van de provincie ziet alleen op het bestemmingsplan en niet op het amendement. De werkgroep Woonomgeving Presikhaaf 1 is het er niet mee eens dat het gekapte groen nu niet wordt gecompenseerd. Verder vindt de werkgroep dat op het nieuwe bedrijventerrein te 'zware' bedrijvigheid is toegestaan. De werkgroep verzoekt de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200805961/2)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft opgelegd aan de Hema om te voorkomen dat een zogenoemde 'magazijnverkoop' van de Hema begin december 2006 in de Americahal aan de Laan van Erica in Apeldoorn plaatsvond. Volgens het gemeentebestuur is de magazijnverkoop in strijd met het bestemmingsplan, omdat detailhandel daar niet is toegestaan. Onder meer een congres- en evenementencentrum - eigenaar van de Americahal - en de Hema zijn het niet met de dwangsom eens. Zij vinden dat zij op grond van beleid van de gemeente ervan mochten uitgaan dat in de hal evenementen zoals de magazijnverkoop mogen plaatsvinden. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen verklaarde in maart 2008 hun eerdere beroep ongegrond. De zitting gaat ook over de dwangsom die het college aan het congres- en evenementencentrum heeft opgelegd vanwege de kerstmarkt die het centrum in december 2006 in de Americahal organiseerde. Onder meer de Hema deed daaraan mee. Ook deze kerstmarkt is volgens het gemeentebestuur in strijd met het bestemmingsplan. Het evenementencentrum doet ook bij deze dwangsom een beroep op het beleid van de gemeente. (zaaknummers 200801909/1 en 200802348/1)

13.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan
"Hempens-Teerns/Zuiderburen/Froskepolle" van de gemeente Leeuwarden. Het plan voorziet onder meer in de bouw van een nieuw kantoor in Goutum. De vereniging Dorpsbelang Goutum vindt dat dit kantoor er niet mag komen, omdat de gemeente eerder zou hebben toegezegd dat op die plek een 'groene long' zou worden aangelegd. Volgens de provincie is dit ook gebeurd en ligt die groene long rondom het kantoorpand. De vereniging verzoekt de Raad van State het goedkeuringsbesluit van de provincie te schorsen. (zaaknummer 200805696/2)

13.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Oosterenk-Stadioncomplex" van de gemeente Zwolle. Het plan voorziet in de nieuwbouw van een voetbalstadion voor FC Zwolle met daarbij commerciële ruimten. Verder maakt het plan de komst van een nieuwe discotheek/partycentrum in het complex mogelijk. Een aantal omwonenden is het niet eens met het goedkeuringsbesluit. Volgens hen past de discotheek niet in hun rustige woonwijk. De omwonenden, die langs de doorgaande routes van en naar het complex wonen, vrezen voor overlast van jongeren. Verder zijn zij bang dat er meer 'discotheekachtige' activiteiten plaatsvinden op andere dagen dan de 50 dagen die in het bestemmingsplan zijn toegestaan. (zaaknummer 200802891/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.