Openbaar Ministerie



Megazaak mensensmokkel bij rechtbank Arnhem

12 oktober 2008 - Landelijk Parket

Bij de rechtbank Arnhem begint maandag 13 oktober de behandeling van een megazaak over mensensmokkel naar Engeland. Elf verdachten staan terecht in een strafproces dat twee weken zal duren.

Een onderzoek door de Rotterdamse zeehavenpolitie bracht vorig jaar de mensensmokkel aan het licht van een internationaal opererende criminele organisatie. Illegale passagiers uit China, Irak en India betaalden de organisatie tot 7500 euro voor de overtocht van Nederland naar Engeland.

Het onderzoek van de Zeehavenpolitie gaf zicht op tenminste een drietal transporten met illegalen die de reisagenten organiseerden. Op een zondag in oktober 2006 werden in de haven van Harwich tien illegalen aangetroffen die in een vrachtwagen geladen met staal vanuit Hoek van Holland waren gesmokkeld. Twee Chinezen vroegen asiel aan in Engeland, de anderen werden met de boot terug gestuurd naar Nederland.

Eind augustus 2006 was bovendien nog een smokkeltransport mislukt. De reisorganisatoren bleken contacten te onderhouden met verschillende Chinese toeleveranciers. Tijdens een gepland transport begin januari 2007 lukte het niet om vier personen te smokkelen.

In november 2006 stelde de zeehavenpolitie vast dat de mensensmokkelaars negen vreemdelingen naar een ontmoetingsplek in Hoek van Holland brachten. De mensen die gesmokkeld moesten worden verborgen zich in een palletbak onder de trailer van een vrachtwagencombinatie. De Koninklijke marechaussee hielde de illegale reizigers ( vijf Chinezen, een Irakees en drie Indiërs) en ook de chauffeur van de vrachtwagen aan op de terminal bij de veerboot.

De uitspraak van de rechtbank wordt begin november verwacht.