naar lucht Experiment: Happen naar lucht

14 okt 2008 12:30 - 14 okt 2008 17:15

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Organisatie: Wageningen Universiteit

Tijdens de proef gaan we ons bezighouden met het proces van diffusie en de natuurkundige wetten die een rol spelen bij de ademhaling, omdat diffusie essentieel is voor de ademhaling van alle organismen. Daarnaast zullen we de anatomie van de longen en de regulatie van de ademhaling bestuderen aan de hand van de teksten en de verschillende experimenten. De experimenten worden uitgevoerd met behulp van een ademklok gevuld met lucht.

In tegenstelling tot landdieren hebben vissen de beschikking over maar weinig zuurstof. De oplosbaarheid van zuurstof in water is namelijk erg laag. Bij een temperatuur van 35 C bevat zeewater bijvoorbeeld maar 2% van de hoeveelheid zuurstof die zich in de lucht erboven bevindt. Bovendien is de diffusiesnelheid van zuurstof in water veel lager dan de diffusiesnelheid van zuurstof in lucht. Vissen hebben dus een bijzonder efficiënt respiratoir systeem nodig.

Deelnemers: Er kunnen maximaal 3 personen per keer meedoen. Wil je samen met klasgenoten komen? Zorg dan dat iedereen zich apart opgeeft.

Doel: Het doel van deze proef is om meer inzicht te krijgen in de werking en regulatie van het respiratoire systeem van de mens en vissen.

Niveau: vwo 5/6

Tijdsduur: 12:30-17:15

* Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!

---

Â

Meer over dit onderwerp
Klik hier voor meer informatie over dit experiment en om je aan te melden!