NCRV

NL onder water

Groningen en de Waddenzee in NL onder water

Dinsdag, 14 oktober 2008
Nederland 2, 19.55 uur

In deze aflevering van de serie NL onder water staan Groningen en de waddenzee centraal.

De rust, de geur van zee, de horizon en uitgestrekte vlaktes, zo lijkt de Waddenzee. Maar intussen wordt dit mooie natuurgebied bestookt door honderden invloeden van buitenaf, door een veranderde visstand, klimaatveranderingen, stijging van de zeespiegel en grote verschuivingen in de voedselketen op microscopisch niveau. Wetenschappers Theunis Piersma en Katja Phillipart van het Nederlands Instituut voor Onderzoek op Zee laten zien waar de Waddenzee allemaal mee te maken heeft. Gelukkig houdt dit prachtige natuurgebied voorlopig nog haar oorspronkelijke karakter.

Aan de andere kust, net buiten de dijken van het Groninger land, liggen de kwelders. Half land en half water, in eeuwen aangeslibd door de zee, vormen zij nu een uitgestrekt waternatuurgebied. Hier leven planten en dieren die uniek zijn voor deze plek en duizenden trekvogels vinden hier voedsel. Het gaat slecht met de Groningse kwelders omdat zij dreigen dicht te groeien met gras. Dat kan voorkomen worden als er schapen of koeien staan om het gras weg te eten. Maar zo eenvoudig is dat niet, want voor boeren is het begrazen van de kwelders niet eenvoudig. Het is veel werk en er zijn veel risicoâs aan verbonden, zoals overstromingen van het gebied, denk aan de paarden van het Friesche dorpje Marrum die dagenlang ingesloten waren door het water.

Niet dat men in Groningen het water niet kent: de zeeklei ligt tot aan de poorten van de stad Groningen. Heel regelmatig stond de zee tot aan de stadsmuur en de wierden (terpen) in het land herinneren aan een woelige tijd. Ook in de afgelopen jaren heeft het Groninger land regelmatig onder water gestaan. Weinig mensen weten het: maar ook hier hebben de dijken het begeven, zoals in 1998. Toen moesten er noodmaatregelen genomen worden om een ramp te voorkomen.