Forum



14 oktober 2008
expertmeeting

Schizofrenie en Preventie

Expertmeeting: behandeling en aanpak van schizofrenie bij migranten jongeren

Uit onderzoek blijkt dat migranten die zich niet of negatief identificeren met hun eigen etnische groep meer kans hebben op schizofrenie, dan migranten die een sterke etnische identiteit hebben. Migranten, met name van Marokkaanse komaf zijn vaker schizofreen dan autochtonen. Ook blijkt uit onderzoek dat migranten die zich gediscrimineerd voelen en daardoor hun afkomst "loslaten" het meest getroffen worden door de ziekte.

Op basis van het bovenstaande wil FORUM door middel van een expertmeeting de beleving van Marokkaanse jongeren rondom schizofrenie, de diagnostiek daarvan en ook met name de preventie bespreken.
Door middel van publicaties en advisering wil FORUM landelijk bewerkstelligen dat er meer aandacht wordt geschonken aan deze problematiek.

De bedoeling van deze expertmeeting om naar aanleiding van de presentatie van psychiater Salah Sidali, die veel ervaring heeft op het gebied van transculturele psychiatrie en forensische psychiatrie voor jeugd en volwassenen, een aantal vragen voor te leggen aan specialisten, beleidsmakers en andere professionals die op een of andere manier betrokken zijn bij de behandeling en aanpak van schizofrenie binnen de Marokkaanse doelgroep.
Programma

12.30 - 13.00 uur Inloop met lunch bij FORUM in zaal 1 en 2
13.00 - 13.10 Opening en korte inleiding door dagvoorzitter Rob Witte (programmamanager Jeugd en Veiligheid, FORUM)

13.10 - 13.30 Presentatie "het dilemma wel of niet schizofreen?" door Salah Sidali, psychiater bij de GGZ instelling JellinekMentrum in Amsterdam

13.30 - 13.45 Verhelderende vragen

13.45 - 14.00 Pauze

14.00 - 15.00 Discussie: In hoeverre kan de ingewikkelde en ongunstige positie waarin migranten jongeren zich vaak bevinden leiden tot Schizofrenie en/of probleemgedrag?

15.00 - 16.00 Antwoord op de centrale discussievraag en verdere explicitering van preventiemaatregelen en de rol van ketenpartners hierin.

Datum en plaats
dinsdag 14 oktober 2008

12.30-16.00 uur
FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Kanaalweg 86
Utrecht

Aanvang met lunch: 12.30 uur

Informatie
FORUM
Ellen Malaihollo
e-mail: e.malaihollo@forum.nl
of tel.: 030 297 42 18.

Aanmelding
Uiterlijk 1 oktober.
U kunt zich online aanmelden via het formulier >