Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

17 september 2008
Ontwikkelingssamenwerking: Hoe kan het effectiever? Internationaal tweedaags forum aan de Universiteit Maastricht

In navolging van de internationale politieke discussie over de effectiviteit van ontwikkelingshulp in Ghana afgelopen september, organiseert de School of Governance van de Universiteit Maastricht op 14 en 15 oktober een workshop over de doeltreffendheid van ontwikkelingshulp.

Gerenommeerde sprekers uit de wereld van ontwikkelingssamenwerking als Koos Richelle (EuropeAid Cooperation Office) en Maarten Brouwer (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en wetenschappers James Mackie, Howard White en Samuel Wangwe zullen aanwezig zijn.

Medewerkers van non gouvernementele organisaties, ministeries, universiteiten en onderzoeksinstituten uit donorlanden en ontwikkelingslanden zijn uitgenodigd met hen te discussiëren over de laatste ontwikkelingen. Discrepanties tussen de politieke realiteit en academische studies op het gebied van ontwikkelingssamenwerking zullen kritisch onder de loep genomen worden.
Belangrijke thema's die aan de orde zullen komen zijn de recente afspraken en beleidswijzigingen ten aanzien van wederzijdse verantwoording, harmonisatie van donorbeleid, het bevorderen van `eigenaarschap' van beleid en toepassing van hulp door ontvangende landen, het sturen op resultaten en beleidswijzigingen in hulpmodaliteiten en condities, die de verhouding tussen donor en ontvangende landen heeft veranderd. Welke gevolgen hebben deze wijzigingen, zijn ze effectief of niet en hoe kunnen we dat meten?

Het forum over ontwikkelingssamenwerking is een gezamenlijk initiatief van de School of Governance en het European Centre for Development Policy Management (ECDPM).

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Charlotte Groven, tel. 043 3884659, e-mail
Charlotte.groven@governance.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.