Provincie Groningen

Oostelijke Ringweg Informatieavonden over ongelijkvloerse kruisingen Oostelijke Ringweg 25 september 2008

Colleges van GS en B&W van Groningen hebben deze week ingestemd met de principekeuzes voor het ongelijkvloers maken van de kruisingen van de Oostelijke Ringweg. Daarom organiseren de provincie en de gemeente op 14 oktober 2008 in Kerkelijk Centrum De Bron te Beijum een informatieavond over keuzes voor de aansluiting Groningerweg, Beijum-Noord/Hunze en Beijum-Zuid/Hunze. Op 15 oktober 2008 is een informatieavond in het Alfa College te Lewenborg. Deze gaat over de aansluitingen Lewenborg/Ulgersmaborg en Kardinge. Met de maatregelen worden de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer verbeterd.

Principekeuzes
Haarlemmermeeroplossing en klaverbladoplossing Er is gekozen voor een 'haarlemmermeeroplossing' voor de aansluiting Lewenborg/Ulgersmaborg. Voor de aansluiting Kardinge/Ulgersmaborg komt een half klaverbladoplossing. De aansluiting van de op- en afrit aan de noordzijde van de Oostelijke Ringweg op de wegenstructuur in Kardinge wordt verder uitgewerkt in de 'visie Kardinge' van de gemeente Groningen.
Om het drukst bereden fietspad van Groningen te ontzien, is voor de aansluiting Beijum-Zuid/de Hunze gekozen voor een half klaverbladoplossing.
Voor de aansluitingen Beijum-Noord/de Hunze en Groningerweg is gekozen voor een directe aansluiting van de Groningerweg op de Oostelijke Ringweg in de vorm van een half klaverblad.
De uitwerking van de aansluiting Rijksweg (N360) is ondergebracht in de studie wegverbinding Groningen - Delfzijl (N360).

Het groene karakter van de weg wordt versterkt door een bomenrij aan beide zijden van de weg en heerster bovenaan het talud van de weg.

De totale kosten zijn geraamd op circa EUR 30 miljoen exclusief BTW.

Vervolg
Na de informatiebijeenkomsten stellen de colleges van GS en B&W het definitieve eindbeeld van de Oostelijke Ringweg vast. Daarna wordt dit voorgelegd aan de Staten en de gemeenteraad ter vaststelling. In het voorjaar van 2009 wordt gestart met de uitvoering van de kruising Lewenborg. De aanpassingen aan de Oostelijke Ringweg zijn klaar in 2014.

Voor informatie over Ring Groningen zie www.ringgroningen.nl.

25 september 2008