Technische Universiteit Delft

Echo
door M&C

Promotie van dhr. J. Huijssen: "Modeling of nonlinear medical diagnostic ultrasound"

14 oktober 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. J. Huijssen | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. P.M. van den Berg (TNW)
coprom. | Dr.ir. M.D. Verweij (UHD-EWI)

Modeling of nonlinear medical diagnostic ultrasound Ultrageluid wordt in de medische diagnostiek gebruikt om artsen een beeld te verschaffen van de organen en inwendige structuren van het menselijk lichaam. De techniek, die bekend staat als echografie, heeft de laatste tien jaar een aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit opgeleverd door het gedeeltelijk benutten van de niet-lineaire eigenschappen van akoestische golfvoortplanting. Dit heeft geleid tot een toegenomen bruikbaarheid van echografie voor een grotere groep patiënten. Het niet-lineaire karakter van akoestische golven kan nog verder worden geëxploiteerd, met een verdere verbetering in beeldkwaliteit als gevolg. Hiervoor is het nodig dat de echografie-apparatuur, de transducent die het ultrageluid genereert en opvangt, en de beeldvormingsmethodiek worden geoptimaliseerd voor het verder benutten van de informatie in de niet-lineaire golf.

Om dit te realiseren is het van groot belang dat het niet-lineaire voorplantingsgedrag van ultrageluid goed voorspeld kan worden met behulp van een computermodel. Het huidige onderzoek bij de sectie Elektromagnetisme van de TU Delft heeft geresulteerd in een generiek model dat hiertoe in staat is. Het model is geoptimaliseerd voor wat betreft de discretisatie, en kan daardoor berekeningen uitvoeren over een driedimensionaal gebied dat veel groter is dan met bestaande computermodellen. Een belangrijke uitdaging voor zo'n model is de enorme complexiteit van het probleem en het beheersen van de benodigde geheugen- en rekencapaciteit. Het in samenwerking met VORtech Computing gerealiseerde computermodel is geschikt om zowel op een desktop PC als op een parallelle supercomputer te draaien. Resultaten laten de uitstekende prestaties van het model zien. Momenteel wordt dit toegepast door het Erasmus Medisch Centrum in samenwerking met Oldelft Ultrasound voor het doorrekenen van ontwerpen voor een nieuwe echografie transducent.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 september 2008