Gemeente Enschede

Boekhandel Broekhuis, Grolsch en ROC van Twente in pand Twentse Schouwburg

Plan Van Wijnen/Ons Huis heeft voorkeur

Het plan van de combinatie Van Wijnen/Ons Huis voor de herinrichting van de Twentse Schouwburg heeft de voorkeur van B&W. In dit plan zijn boekhandel Broekhuis en Grolsch de hoofdhuurders en wordt samengewerkt met het ROC van Twente om leerlingen op te leiden in de horeca en in theatertechniek. Het college volgt hiermee het advies van het Panel van Deskundigen dat drie plannen van verschillende combinaties marktpartijen heeft beoordeeld.

Het verbindende thema in het plan van Van Wijnen/Ons Huis is `gastvrijheid'. Er is plaats voor een mix van functies, te weten: boekhandel, cultuur, hoogwaardige horeca, leerbedrijven en wonen. De beide voorstellen Stadspodium en Kennispodium, die eind vorig jaar door de Adviescommissie werden voorgedragen als meest kansrijke invulling voor het Schouwburgpand, zijn in het plan Van Wijnen/Ons Huis gecombineerd. Met de komst van boekhandel Broekhuis in de grote theaterzaal, ontstaat een plek waar mensen behalve voor het kopen van boeken ook terecht kunnen voor cultuur, sfeer en kennisontwikkeling. De kleine theaterzaal blijft bestaan en biedt mogelijkheden voor theater en diverse bijeenkomsten. Aan de Walstraatzijde is een woontoren gepland met ongeveer twintig appartementen. Vorig jaar kon iedereen die dat wilde een idee indienen voor invulling van de Schouwburg. In het plan van Van Wijnen/Ons Huis komen veertien van de 78 ingediende ideeën terug.

Plan Van Wijnen/Ons Huis
Wethouder E. Helder is evenals het Panel van Deskundigen van mening dat de plannen alledrie van goede kwaliteit zijn. Er is veel tijd en energie in gestoken en de deelnemende clusters van marktpartijen zijn vertrouwenwekkend en ruim ervaren. De plannen zijn op diverse criteria beoordeeld. Op basis daarvan is gekomen tot een voorkeur voor het plan van Van Wijnen/Ons Huis. Helder: "Dit plan voldoet het meest aan de voorwaarden die de Raad heeft vastgesteld voor de herinrichting van de Schouwburg: de zogenaamde Gouden Regels. En dit plan levert qua formule de meeste meerwaarde op voor de stad. Het wordt een dynamische ontmoetingsplaats."

Maatschap Tromplaan
De andere twee plannen werden ingediend door de Maatschap Tromplaan en door IPMMC en AM Wonen. Maatschap Tromplaan wil een multifunctioneel complex realiseren met als hoofdfunctie de vrijwel in alle studentensteden gevestigde boekhandel Selexyz. Verder is er plaats voor een winkeltje, een kwaliteitsrestaurant, een vestiging van Coffeelovers en de Cas Spijkersacademie (een bijzondere vorm van horeca met opleidingscentrum). De kleine zaal wordt in dit plan een Stadspodium met ruimte voor culturele functies, debatten, lezingen of feestjes.

IPMMC en AM Wonen
Het plan van IPMMC en AM Wonen haalt ook elementen uit de beide kernideeën Stadspodium en vooral uit het idee Kennispodium. De hoofdfunctie is de openbare bibliotheek als `ultramoderne belevenis'. Dit betekent een geheel andere opzet dan de huidige bibliotheek. Ook in dit plan krijgt de kleine zaal de functie Stadspodium, met een auditorium en leeszaal. De bibliotheek wordt gecombineerd met horeca (ijssalon, espressobar, barista, grand café), diverse specialistische winkels en galerieruimtes aan de Walstraat. Op het dak van de Schouwburg zijn appartementen gepland.

Het college van B&W neemt het advies van het Panel van Deskundigen over en stelt aan de gemeenteraad voor om de contractonderhandelingen te starten met de combinatie Van Wijnen/Ons Huis. Dinsdag 14 oktober wordt het voorstel besproken in de stadsdeelcommissie Centrum.

Het advies van het Panel van Deskundigen is terug te vinden via de website www.enschede.nl op Actueel.

Geplaatst: 08 October 2008.

Bijlage(n)

Open 08-10-08_Advies_Panel_Deskundigen_Her._Schouwburg_Akte_5.pdf in nieuw window
08-10-08_Advies_Panel_Deskundigen_Her._Schouwburg_Akte_5.pdf

8 oktober 2008