Gemeente Rotterdam

Deze week vergaderen alle commissies op het stadhuis. De commissie MVP vergadert deze week op dinsdagochtend over inburgering en op donderdagavond over Gezond in de Stad 2009 en over de veranderingen in de AWBZ. Lees verder als u wilt weten waarover de andere commissies vergaderen.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 14 oktober 2008, 9.30 uur De agenda kent één punt: inburgering. De commissie spreekt over de stand van zaken en de aanpak van de wethouder. Op 7 oktober is in de Tweede Kamer een algemeen overleg geweest over relevante ontwikkelingen bij de uitvoering van het Deltaplan Inburgering. Een algemene conclusie is dat het aantal nieuw- en oudkomers dat gebruik maakt van inburgeringsprogrammas landelijk achterblijft bij de eerder afgesproken ambities. De minister concludeert nu dat er een enorme inhaalslag plaats moet vinden. De kwartaalcijfers uit de Rotterdamse situatie ondersteunen deze conclusie.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 15 oktober 2008, 9.30 uur De commissie spreekt over het toekennen van bevoegdheden aan de deelgemeenten in het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Deze wet is op 1 juli 2008 in werking getreden en wijkt op een groot aantal punten af van de oude wet. Daarom is het noodzakelijk om hierover nieuwe afspraken te maken. Verder behandelt de commissie een aantal raadsvoorstellen tot de vaststelling van de bestemmingsplannen Kralingseveer-Schaardijk, Middelland/Het Nieuwe Westen en Wielewaal.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 15 oktober 2008, 14.00 uur De commissie discussieert over het verdelingsvoorstel van de subsidies van het college van B en W in verband met het Cultuurplan 2009-2012. Verder adviseert de commissie over de afdoening van de motie Talbi/Van Muijen, die gaat over psychosociale problemen bij de jeugd.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 16 oktober 2008, 9.30 uur De commissievergadering start met de verplaatsing van een deel van de centrummarkt tijdens de bouw van Rotta Nova en de markthal. Daarna staat de tweede kwartaalrapportage over de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand op de agenda. Vervolgens bespreekt de commissie de stand van zaken van het Rotterdam Climate Initiative aan de hand van het jaarverslag 2007 en een rapportage over de mogelijkheden van CO2-afvang, -transport en -opslag. De vergadering eindigt met de ontwikkeling van het mediaplatform Rotterdam en het plan van aanpak om de administratieve lastendruk te verminderen.

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Donderdag 16 oktober 2008, 17.30 uur Aan de orde komt het concept-uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad 2009. Daarnaast vergadert de commissie over de veranderingen in de AWBZ. Zo zijn door de staatssecretaris veranderingen aangekondigd op het gebied van de Ondersteunende Begeleiding. Over een aantal randvoorwaarden bestaat nog onduidelijkheid. Dit is de reden dat de VNG, actief gesteund door de gemeente Rotterdam, een dringend beroep doet op de staatssecretaris voor een meer planmatige aanpak, uitstel van invoering van nog ophanden zijnde maatregelen of voldoende ontwikkeltijd. Op die manier kunnen de soms ingrijpende maatregelen worden ingebed in de uitvoeringspraktijk van de stad.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 16 oktober 2008, 19.00 uur De commissie bespreekt twee onderzoeken naar de uitvoering van het subsidiebeleid. Eén onderzoek gaat in op verandering van administratieve lasten door de invoering van de Subsidieverordening Rotterdam 2005. Het andere onderzoek is een studie naar de haalbaarheid van één frontoffice voor het verstrekken en de afrekening van subsidies. Verder speekt de commissie over een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten naar vermeende belangenverstrengeling door een lid van het Dagelijks Bestuur van Overschie. Ten slotte komt de rapportage Bestuurlijke handhaving aan de orde. Hierbij gaat het ook over de collectieve winkelontzegging Zuidplein/Centrum, de aanpak van overlast en vandalisme en de avondklok op Katendrecht.

Bron: Griffie, 10-10-2008