Gemeente Zwolle

Zwolse ereburger Leo Major overleden

Datum uitgave persbericht: 10/13/2008

Op zondag 12 oktober 2008 is Leo Major op 87-jarige leeftijd overleden. Leo Major werd op 14 april 2005 benoemd tot Ereburger van Zwolle als teken van respect en dankbaarheid voor zijn rol bij de bevrijding van de stad. Bovendien heeft hij op zeer persoonlijke wijze bijgedragen aan een grotere bewustwording over de jaren 1940-1945. Met zijn overlijden moet Zwolle afscheid nemen van een bijzonder sterke en aimabele man, die een belangrijke rol speelde in de historie van Zwolle.

Bevrijding van Zwolle

Op 14 april 1945 kwam Leo Major, verkenner van het Frans Canadese Régiment de la Chaudière, Zwolle vanuit oostelijke richting binnen. Hij was de eerste geallieerde soldaat en verkenner van zijn regiment en bovenal de eerste bevrijder van Zwolle. Hij bevrijdde Zwolle bijna letterlijk straat voor straat.

Symbool van vrijheid

Leo Major kwam in de loop der jaren vele malen naar Zwolle om de bevrijding op 14 april met de Zwollenaren te vieren. Hij deed dit onder andere door zijn oorlogservaringen te delen met basisschoolkinderen. Leo is op deze manier voor veel Zwollenaren, jong en oud, een symbool van vrijheid geworden. Door zijn sterke betrokkenheid bij Zwolle en de Zwollenaren is hij bovendien een echte vriend geworden.

Condoleanceregister

Vandaag, maandag 13 oktober, wordt om 18.45 uur het condoleanceregister voor Leo Major officieel geopend door burgemeester Henk Jan Meijer. Het condoleanceregister kan tot en met dinsdag 21 oktober dagelijks getekend worden van 08.00 tot 17.00 uur op het Stadhuis en Stadskantoor. Op de donderdag is het Stadskantoor geopend van 08.00 tot 19.00 uur. De Zwolse vlag hangt gedurende deze periode halfstok aan de Peperbus en bij het Stadskantoor, het Stadhuis en het monument Ter Pelkwijkpark.

Burgemeester Henk Jan Meijer zal namens alle Zwollenaren afscheid nemen van Leo Major tijdens de uitvaartplechtigheid in Canada.

Bron: Afdeling communicatie
Datum van 13-10-2008 tot 12-11-2008