Nederlandse Zorgautoriteit


NZa neemt tandheelkundig adviseurs in dienst

Publicatiedatum: 14-10-2008

Tandartsen adviseren NZa over mondzorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 oktober 2008 drie tandheelkundig adviseurs in dienst. Zij adviseren de NZa de komende maanden bij de projecten herziening bekostigingstructuur mondzorg en vrije prijzen mondzorg. De NZa hecht veel waarde aan de inhoudelijke expertise van deze deskundigen. De tandartsen hebben alle drie ervaring als praktiserend tandarts.

In 2009 adviseert de NZa minister Klink over de toekomst van de mondzorg in Nederland. Daarbij doet de NZa voorstellen voor een nieuwe bekostigingstructuur, waarbij expliciet de mogelijkheid van vrije prijzen wordt onderzocht. Eerder dit jaar heeft de NZa daarover een consultatieronde georganiseerd waarin de diverse beroepsgroepen uit de mondzorg en consumentenorganisaties een reactie hebben gegeven op de conceptvisie van de NZa op de mondzorg. Ten behoeve van het visiedocument doet de NZa op dit moment onderzoek onder consumenten naar de transparantie van de mondzorg. Uit dit onderzoek moet blijken aan welke informatie burgers behoefte hebben over de geleverde prestaties, prijzen en de kwaliteit. De uitkomsten van dit onderzoek worden verwerkt in het advies aan de minister.

Leen Snel is thans werkzaam als tandarts-maxillofaciale prothetiek op de Centra voor Bijzondere Tandheelkunde van het Hagaziekenhuis te Den Haag en het Medisch Centrum Alkmaar. Daarvoor heeft hij algemene praktijk gevoerd te Alkmaar en is hij adviserend tandarts geweest bij ZAO-Zorgverzekeringen te Amsterdam. Jos van den Heuvel heeft ervaring als praktiserend tandarts, in het onderwijs aan tandartsen en mondhygienisten, als onderzoeker gezondheidszorg en als beleidsadviseur voor de overheid. Rolf Rowel heeft sinds 1981 een algemene praktijk in Raalte, samen met 2 (parttime) mondhygiënistes, hij is betrokken geweest bij diversen projecten in de afdeling IJsselland van de NMT en sinds 2003 lid van het Regionaal Tuchtcollege te Zwolle.