GroenLinks

GroenLinks en PvdA houden Plasterk aan belofte stimuleren excellente studenten

14 oktober 2008

De Kamerleden Tofik Dibi (GroenLinks) en Marianne Besselink (PvdA) vragen opheldering aan minister Plasterk nu de Universiteit van Amsterdam mogelijk drempels opwerpt voor enthousiaste studenten. Faculteiten van de Universiteit van Amsterdam krijgen de mogelijkheid een eigen bijdrage te vragen aan studenten die extra vakken willen volgen.

De minister van Onderwijs zegt prioriteit te geven aan studenten die willen excelleren. De Universiteit van Amsterdam stelt nu een maatregel voor die excellentie juist tegen kan werken. Besselink: Juist omdat we excellentie willen stimuleren vraag ik de minister of dit wel de goede weg is. Dibi: De minister-president laakte vorig jaar bij de opening van het Academisch jaar de zesjescultuur onder studenten. Om de zesjescultuur te ontstijgen moeten enthousiasme en extra inzet juist worden beloond en niet worden afgestraft met een extra eigen bijdrage.

Tofik Dibi, GroenLinks
Marianne Besselink, PvdA

Schriftelijke vragen van de leden Dibi (GroenLinks) en Besselink (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden 13 oktober 2008).


1. Bent u bekend met de Kaderbrief 2009 van de Universiteit van Amsterdam waarin de UvA onder andere aankondigt vanaf 2010 geen vergoeding meer te geven voor studiepunten boven de nominale studielast en dat de faculteiten een eigen bijdrage mogen vragen aan studenten die extra vakken volgen?


2. Wat vindt u van de voorgestelde maatregel?


3. Denkt u dat dit een drempel betekent voor het enthousiasme van studenten die willen excelleren? Zo ja, wat bent u voornemens hieraan te doen?


4. Is bekend of andere universiteiten deze maatregel mogelijk ook willen gaan toepassen?


5. Is deze maatregel bedoeld voor de bachelorfase of voor de masterfase?


6. Klopt het dat het schakeljaar aan de UvA onder druk staat (bron: http://www.folia.nl/nieuws/schakeljaar-verdwijnt-363.html)? Hoe verhoudt dit bericht zich tot het stimuleren van excellentie?


7. Bent u bereid met de VSNU, de LSVB en het ISO om tafel te gaan zitten om te komen tot afspraken over de eigen bijdragen die universiteiten aan studenten mogen vragen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u ons over de resultaten van dat gesprek informeren voor de begrotingsbehandeling in december?