Gemeente Helmond


Heiakker

Sportpark Espendonk

Op woensdag 8 oktober is een informatieavond gehouden over het nieuw te realiseren sportpark in Brouwhuis, Sportpark Espendonk. De toekomstige gebruikers van dit sportpark zijn voetbalvereniging Bruheze en tennisvereniging t Trambaantje. Op de huidige locatie van deze twee verenigingen, Sportpark Heiakker, worden in de toekomst woningen gebouwd. Op de bijgevoegde tekening staat het plan. Hieronder volgt de toelichting op het plan.

Situering
Het nieuwe sportpark is gesitueerd tussen de Branshoef en de Stipdonkseweg, waar nu de Espendonkseweg en de Driesweg zijn gelegen. Ontsluiting
De ontsluiting van het sportpark vindt plaats via een nieuw aan te leggen toegangsweg. Daardoor blijft het verkeer dat naar het sportpark gaat, buiten de woonstraat. De toegangsweg sluit aan op de Branshoef door middel van een inritconstructie, circa 20 meter voor de kruising Branshoef-Rivierensingel. Het verkeer op de Branshoef heeft dus voorrang.
De toegangsweg wordt niet direct op de Riviersingel aangesloten, om te voorkomen dat er twee aansluitingen dicht op elkaar op de Rivierensingel zijn. Op de toegangsweg naar het sportpark worden twee drempels aangelegd, zodat te hard rijden wordt ontmoedigd.

Fietspad
Het fietsverkeer wordt van het gemotoriseerde verkeer gescheiden. Voor fietsers wordt een speciaal fietspad aangelegd, dat ontsluit op de Branshoef ter hoogte van de huidige locatie van het speeltoestel. Het speeltoestel wordt om deze reden verplaatst.
Aanvulling: de wijkbewoners maken zich zorgen over de verkeersveiligheid van de kinderen. De verschillende varianten van de ontsluiting van het fietspad worden daarom nogmaals opnieuw bestudeerd. Zodra hierover meer bekend is, worden de bewoners per brief geïnformeerd. Ook wordt dit op deze site vermeld.

Parkeren
Op de huidige locatie van voetbalvereniging Bruheze en tennisvereniging t Trambaantje zijn in totaal 87 parkeerplaatsen aanwezig. Op het nieuwe Sportpark Espendonk worden 108 parkeerplaatsen gerealiseerd. Een toename van 21 stuks. Als overloop van de parkeerplaats kan één zijde van de toegangsweg worden gebruikt om autos te parkeren.

Groeninrichting
De bestaande bomen worden zoveel mogelijk in het plan aangepast. De groenstructuur is aan de gehandhaafde bomenstructuur opgehangen. Aan de westzijde van het park vindt een ecologische groeninrichting plaats. De bodem wordt deels ontgraven, waardoor verschillende overgangszones (water-oever-beplanting) ontstaan. Aan de oostzijde van het sportpark, grenzend aan de Zeelenloop, wordt een natuurlijk voetpad aangelegd. Verder worden op deze strook struikbeplantingen, bomen en grasterreinen aangebracht.
Ten zuiden van het sportpark worden schapenweides aangebracht, deze worden verpacht. Op tekening zijn deze schapenweides geel gekleurd.

13 oktober 2008

Kaart groen + waterinrichting