Gemeente Edam-Volendam

Opplussen van woningen

Een aantal weken geleden hebben wij u met een bericht in deze krant geïnformeerd over het Opplussen van particuliere woningen. U weet wel, het doen van kleine aanpassingen in uw woning zodat u langer veilig thuis kunt blijven wonen. Inmiddels hebben ook twee themabijeenkomsten over het project plaatsgevonden. Misschien bent u bij deze bijeenkomst geweest. Als dit zo is, dan is de informatie in dit bericht bedoeld om u er weer aan te herinneren en anders is deze informatie nieuw. Tijdens de themabijeenkomsten hebben we, met presentaties en via een informatiemarkt, uitleg gegeven over het doel en de inhoud van het project Opplussen.

Wat kunt u van ons verwachten? Als u tussen de 55 en 64 jaar bent, willen wij u graag via deze weg en via een folder informeren over wat wij doen binnen het project Opplussen en waarom het zo belangrijk is voor uzelf, maar misschien ook voor uw ouders. De folder is af te halen bij het Stadskantoor (WMO-loket), het kantoor van Wonen Plus aan de Broekgouwstraat, stichting Woningbeheer De Vooruitgang, Wooncompagnie en de bibliotheken in de gemeente.

Als u tussen de 65 en 74 jaar bent, krijgt u binnenkort een vragenlijst thuisgestuurd. Deze vragenlijst kunt u zelf invullen en aan ons terugsturen. Uit de vragenlijst komt naar voren of en zo ja welke aanpassingen in uw woning nodig zijn om de toegankelijkheid en veiligheid van uw woning te verbeteren. Hierover krijgt u een vrijblijvend advies toegestuurd. Als u 75 jaar of ouder bent, krijgt u de vragenlijst toegestuurd én een aanbieding voor een huisbezoek. Er komt dan iemand bij u thuis die u adviseert over welke aanpassingen u zou kunnen doen om uw woning veiliger en toegankelijker te maken. Dit advies is uiteraard ook vrijblijvend.

Waarom doen wij dit project? De pilot Wonen, Welzijn en Zorg (waar het Opplussen een deelproject van is) is onder andere gericht op het zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen van ouderen in de eigen woning. Dit heeft alles te maken met de toename van de vergrijzing van de bevolking. Om de vergrijzing betaalbaar te houden, wordt er landelijk meer en meer vanuit gegaan dat mensen zich op hun eigen toekomst moeten voorbereiden en daardoor zelf verantwoordelijk worden voor het regelen van uw oude dag en de voorzieningen die hierbij eventueel nodig zijn. Om u bij deze voorbereiding te helpen, doen wij deze aanbieding voor gratis advies over uw woning. De geadviseerde aanpassingen zult u in principe wel zelf moeten bekostigen. In bepaalde gevallen kunt u aanspraak maken op een vergoeding in de kosten voor de aanpassingen in uw woning. Of dit momenteel voor u het geval is, is geregeld in de gemeentelijke verordening Wmo.