Persberichten Binnensticht, 10.30 uur

Utrecht, 14-10-2008

Lastige klant

DE BILT- Op maandagavond werd een lastige klant aangehouden. Omstreeks 23.45 uur kwam een beschonken 47-jarige man uit De Bilt een horecagelegenheid binnen aan de Hessenweg. De man bestelde eten en toen hij dit kreeg liep hij weg zonder te betalen. De 41-jarige medewerker uit Zeist en hield de man tegen. De 47-jarige man begon echter gelijk te schoppen en te slaan. De politie werd gewaarschuwd en de man werd aangehouden. De medewerker deed aangifte.

Diefstal fiets

BILTHOVEN- Op maandagmiddag werden twee fietsendieven aangehouden. Omstreeks 15.30 uur werd door een getuige gezien dat op de Soestdijkseweg Noord twee meisje van 13 en 14 jaar uit Bilthoven een slot van een nieuwe fiets aan het openbreken waren. De politie werd gewaarschuwd en de meisjes werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Politie pakt fietsendiefstal aan

ZEIST In de maand september hebben opvallend veel mensen aangifte gedaan van fietsendiefstal. Vooral in de wijk Carré en het centrum van Zeist vonden veel diefstallen plaats. De politie wil mensen daarom hier extra alert op maken.

Er hebben in de afgelopen maand in totaal 40 fietsendiefstallen plaatsgevonden, tegenover 21 in september 2007. Wat blijkt is dat fietsendieven vooral toeslaan op plekken waar veel fietsen staan zoals winkels en uitgaansgelegenheden. Daarnaast zijn er in september meerdere fietsen gestolen uit bergingen van flatgebouwen.

Wat doet de politie?

De komende maanden zal de politie extra surveilleren op plekken waar veel fietsen worden gestolen, de zogenaamde hotspots. Bovendien worden in deze donkere maanden fietsers aangesproken en de framenummers van hun fiets gecontroleerd. Past de fiets wel bij de bestuurder? Doel is erachter te komen of de fietser wel op zijn of haar eigen fiets rijdt. De politie benadrukt dat iemand die getuige is van diefstal van een fiets daarvoor direct 112 mag bellen.

Belangrijkste tips tegen diefstal

U kunt er zelf veel aan doen om diefstal van uw fiets zoveel mogelijk te voorkomen. Wij geven u een aantal preventieve tips:

· De investering in twee verschillende goede sloten is altijd de moeite waard, ook voor een tweedehandsfiets. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot;

· Zet uw fiets in een bewaakte fietsenstalling als u naar het centrum gaat;

· Niet iedereen kan zijn eigen fiets goed omschrijven. Mocht uw fiets worden gestolen, dan heeft de politie uitgebreide informatie nodig bij uw aangifte. Bewaar daarom goed de kenmerken van uw fiets zoals het framenummer, type en kleur. Het framenummer is te vinden onder de trapas van het frame, op de buis van het balhoofd of het frame onder het zadel;

· Laat uw fiets door de fietsenmaker graveren met de eigen postcode en het huisnummer;

· Doe altijd aangifte van fietsdiefstal. Hierdoor blijft de politie op de hoogte van het aantal gepleegde diefstallen en kan er gericht worden gecontroleerd.

Fietsenstalling

De politie wil fietseigenaren er attent op maken dat de stichting Abrona sinds april dit jaar een nieuwe bewaakte fietsenstalling heeft geopend in het centrum van Zeist. Deze stalling bevindt zich tegenover de parkeergarage onder Belcour. Een fiets stallen kost vijftig eurocent per dag. Bij deze stalling kunt u bovendien eenvoudige fietsreparties laten uitvoeren.

Goede aangifte

Als uw fiets onverhoopt toch wordt gestolen, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Neem een ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoopnota mee. Een fietsregistratiekaart is te downloaden via www.politienl/utrecht. Alleen als de politie een goede beschrijving heeft van de fiets en een framenummer, bestaat er kans dat als de fiets teruggevonden wordt, deze aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven kan worden. Beschikt de politie slechts over een summiere omschrijving van de fiets, dan is de kans op teruggave zeer gering.