Gemeente Veere


Deposito gemeente Veere op IJslandse bank

De gemeente heeft in juli 2008 een depositotransactie voor een bedrag van drie miljoen euro afgesloten, via een tussenpersoon, bij de Landsbanki Islands HF Amsterdam Branche. Het geld is na afloop van de termijn niet teruggestort naar de gemeente. De gemeente heeft inmiddels juridische maatregelen genomen om het geld teruggestort te krijgen. De financiële positie van de gemeente komt hierdoor overigens niet in gevaar.

Op 7 juli 2008 heeft de gemeente deze kortlopende geldtransactie afgesloten voor de duur van drie maanden. Na het eindigen van de transactieduur, op 7 oktober jl., werd het bedrag door Landsbanki niet teruggestort op de bankrekening van de gemeente.

Het betreft gemeentelijke middelen die tot het eigen vermogen (de reserve) van de gemeente behoren. Deze transactie is volgens de binnen de gemeente geldende (Treasury)procedure afgewikkeld. Het is gebruikelijk dat het eigen vermogen via kortlopende transacties wordt ondergebracht bij banken of beleggers.

De gemeente heeft vooraf de transactie niet als risicovol ingeschat omdat deze bank door de toezichthouder op de financiële markten als betrouwbaar (A-status) is aangemerkt.

De gemeente heeft goede hoop de middelen, althans het grootste gedeelte daarvan, terug te krijgen. Daartoe wordt samen opgetrokken met onder andere De provincie Zeeland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De gemeenteraad is op de hoogte gebracht van het probleem.