Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z04224 / 2080902330

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het Europese voorstel om zwangerschapsverlof te verlengen naar 18 weken (3 oktober 2008). (Ingezonden 13 oktober 2008)


1
Hebt u kennisgenomen van de voorstellen van de Europese Commissie om de Europese verplichte verlofperiode met vier weken te verhogen?


2
Deelt u de mening dat dit voorstel is toe te juichen? Zo neen, waarom niet?


3
Bent u bereid om in dit najaar te verschijnen verlofnota uit te werken hoe u dit voorstel gaat vormgeven voor Nederland?


4
Hebt u verder kennisgenomen van het bericht dat uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Nederlandse ouders relatief veel geld kwijt zijn aan kinderopvang? 1)


5
Deelt u de mening dat de relatief hoge kosten voor Nederlandse ouders een nieuw argument zijn om de bezuinigingen op de kinderopvang te heroverwegen? Zo ja, welke wijzigingen kunnen we tegemoet zien? Zo neen, waarom niet?


6
Hoe verhouden deze cijfers van de Europese Commissie zich ten opzichte van de cijfers van het CPB die stellen dat Nederland een middenpositie inneemt wat betreft de publieke uitgaven aan de kinderopvang (MEV 2009)?


1) De Telegraaf, 2 oktober 2008