Gemeente Lelystad

Geen asbestresten buiten brandhaard Bataviawerf

In de late avond van maandag 13 oktober en gedurende de vroeg nachtelijke uren van dinsdag 14 oktober heeft een felle uitslaande brand de zeilmakerij, de blokkenmakerij en de werktuigenopslag op de Bataviawerf aan de Oostvaardersdijk in de as gelegd. In een van de gebouwen waren asbesthoudende materialen verwerkt. Direct aangrenzende panden in Batavia Stad liepen brand-, rook- en waterschade op.

Geen asbestresten

Na gedegen onderzoek en intensieve metingen door de brandweer is geconstateerd dat er geen asbestresten buiten het directe gebied van de brandhaard zijn terecht gekomen. In de gebieden Boeier, Karveel en Golfpark zijn dus geen asbestresten aangetroffen. Er bestaat dan ook geen risico voor de gezondheid.

Sluiting Bataviawerf en Batavia Stad

Asbestresten die zijn aangetroffen op de locatie van de brand zullen zo snel mogelijk worden opgeruimd door een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Om mogelijke verspreiding van asbestresten te voorkomen zijn zowel de Bataviawerf als het naburige Batavia Stad afgezet en gesloten tot na de opruimingswerkzaamheden.

---