Ingezonden persbericht


reactie CBL op bericht "Consument maakt gemanipuleerd voedsel niets uit"

Onderstaand de reactie van het CBL op een groot Europees onderzoek dat in Nederland is uitgevoerd door de Technische Universiteit (TU) Delft. Hieruit blijkt dat consumenten er geen problemen mee hebben voedsel te kopen dat genetisch gemodificeerd is.

"Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Het toont aan dat de consument zich rationeel toont en niet bang laat maken door emotionele discussies van de fanatieke tegenstanders."

De Nederlandse supermarkten zijn jaren geleden als eerste begonnen om de consument goed te informeren via het etiket door op de huismerken te vermelden of er een genetisch gemodificeerd ingredient in het productieproces is gebruikt, ook al is het niet meer aantooonbaar in het eindproduct (bronetikettering). Later is deze werkwijze overgenomen door de overheid.

Volgens het CBL is de discussie over biotechnologie vooral een emotionele discussie, gevoed door ngo's die de consument proberen bang te maken voor nooit bewezen gezondheidseffecten. Producten waar grondstoffen in zitten die op basis van biotechnologie zijn geproduceerd, staan onder zeer streng toezicht van de overheid. Genetische modificatie wordt inmiddels zo lang gebruikt dat nu wel bekend is dat de lange termijneffecten nihil zijn.

In de productie heeft het voordelen zoals een drastische vermindering van de toepassing van bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kan de levensmiddelenketen verder verduurzamen. Het CBL heeft altijd gesteld dat genetisch gemodificeerde grondstoffen vooral een kans maken als ze een duidelijk consumentenvoordeel hebben. Verduurzaming van de voedselketen is een duidelijk voordeel.

--------- einde reactie ------------